Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hör vad tullchefer och tulltjänstemännen vill förändra och hur enhetschefen Håkan Hansson på kontrollen i syd svarar. Foto: SVT

Tullchefer i region Syd kräver vapen till personalen

Uppdaterad
Publicerad

Tullpersonal tvingas konfrontera grovt kriminella, beslagta vapen och stora mängder narkotika – beväpnade med enbart batong och pepparspray. Nu kräver samtliga 24 gruppchefer i Tullverkets region syd att personal i yttre tjänst ska få bära tjänstevapen samt att säkerheten förbättras vid de lokaler där narkotikabeslagen förvaras.

Enligt tullens interna regelverk ska personalen i Ystad, Trelleborg, Helsingborg, Karlshamn, Karlskrona och vid Öresundsbron utföra arbetet utan att bära vapen.

Gruppcheferna har gemensamt skrivit ett brev till ledningen att tjänstemännen utsätts för risker.

– I Sverige skjuter kriminella utan att blinka. Vad är det som säger att de inte gör samma sak när vi hittar droger eller vapen? säger en tulltjänsteman.

Enhetschefen på kontrollenheten syd, Håkan Hansson, menar att han har förståelse och att de aktivt jobbar för förändring.

– Vårt verksamhetsuppdrag där vi gör en analys av säkerhetsbehoven löper ut i höst. Vad det kan generera i vet jag inte i nuläget utan det får vi se, säger han.

Farliga individer släpps igenom

Tulltjänstemannen, som vill vara anonym, beskriver också att personalen uppmanats att backa från uppdrag som anses vara för farliga.

– Vi har valt att inte genomföra kontroller av farliga individer eftersom vi inte får vara beväpnade vid gränsen. När polisen inte har kunnat ställa upp och hjälpa oss så har vi varit tvungna att släppa igenom fordon.

Håkan Hansson menar att de kan backa från kontrollsituationer om det krävs, men främst handlar det om om situationer efter kontrollen.

– Då skulle det kunna uppstå situationer som är kopplade till hot och våld, säger han.

Kräver tjänstepistoler

De 24 gruppcheferna kräver också lokalerna får en utökad säkerhet och klassas som skyddsobjekt. Orsaken är att det vid stora beslag kan finnas hundratals kilo narkotika i lokalerna.

– Majoriteten av de beslag vi gör har ju spårsändare i narkotikan och i lastbilen. Det innebär att om vi plockar in en lastbil på kontroll vet de ansvariga för smugglingen var lastbilen befinner sig eller att narkotikan finns i våra lokaler, säger den anonyma tulltjänstemannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.