Tulltjänsteman som sitter i sin tullbil och spanar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Amfetaminoljan är genomskinlig, luktar fisk och transporteras ofta i dunkar, berättar Oscar Lindvall på Tullverket. Foto: Johan Dernelius

Tullen efter beslag av amfetaminolja: ”Övertygad om att det finns en svensk amfetaminfabrik”

Publicerad

Tullverket har upptäckt 75 liter amfetaminolja i år. Det mesta har kommit via Trelleborg och förts in i omärkta dunkar i en vanlig personbil.

Tullen i Trelleborg har hittills i år tagit 71 liter amfetaminolja. Totalt har 75 liter beslagtagits i hela landet.

Amfetaminolja används vid tillverkning av amfetamin. Tullverket drar därför slutsatsen att det finns en amfetaminfabrik i landet.

Se Oscar Lindvall resonera om en möjlig svensk amfetaminfabrik i klippet.

Amfetaminoljan som beslagtagits är värd miljonbelopp men är betydligt mindre och lättare att smuggla än rent amfetamin, enligt tullen. Förundersökning pågår fortfarande i ärendet.

– Tillverkningsprocessen kräver kunskap men råvarorna är inte dyra i sig, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket.

I år har det också gjorts ett stort beslag av 750 000 tramadoltabletter i Trelleborg.

Hösten 2021 hittade tullen drygt 20 liter amfetaminolja i en bil och grep tre personer i Trelleborgs hamn. Spåren ledde sedan till en verkstadslokal som använts för att framställa narkotika. Alla tre dömdes till fängelse. Bilden är från knarkfabriken. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.