Tullen går igenom beslag av farliga leksaker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
70 pallar med tusentals leksaker är en av de senaste importförsöken som tullen stoppat inom leksaksbranschen. Nu kan varorna komma att förstöras efter att myndigheterna kontrollerat om de kan godkännas för försäljning. Foto: Johan Dernelius

Tullens julvarning: Falskmärkta leksaker från Asien kan vara livsfarliga

Uppdaterad
Publicerad

De är brandfarliga, giftiga, kan fastna i halsen eller saknar innehållsdeklaration och bruksanvisning. Ändå marknadsförs de som godkända inom EU. Miljontals asientillverkade leksaker har senaste tre åren stoppats av tullen.

– Vi vädjar nu till konsumenterna att tänka efter innan man köper billiga leksaker på nätet, säger Stefan Bercuk, tullinspektör i Helsingborg.

Tomtemössor med inbyggd lampslinga som riskerar ta eld. En sminklåda för barn med sminkprodukter som helt saknar innehållsförteckning. Elscootrar i barnstorlek med utdömd elsäkerhet. Det är bara några exempel på leksaksprodukter som nyligen stoppats av Tullen i Skåne och som skulle ha gått till en svensk aktör som säljer leksaker på nätet. Sändningen består totalt av cirka 70 pallar med tusentals leksaker.

Vanlig syn

Den här typen av importerade varor har blivit allt vanligare sedan leksaksbranschen flyttat mer av sin försäljning till internet.

– Vi hittar allt möjligt. Det är saker som barn kan sätta i halsen, förgiftas av eller som kan göra att de får el i sig, säger Stefan Bercuk, tullinspektör.

Ofta har produkterna en CE-märkning, vilket förleder konsumenterna att tro att varan uppfyller godkänd EU-standard.

– Den CE-märkningen ska man ta med en nypa salt eftersom det är världens mest piratkopierade logga, säger Stefan Bercuk.

Leksaker skickas till Kemikalieinspektionen

När Tullen stoppar varorna skickas de på kontroll till Kemikalieinspektionen, Elsäkerhetsverket eller Konsumentverket innan beslut tas kring var deras vidare öde.

– Mycket av det här färdas på container lång väg, och när det kommer hit så blir det ofta destruerat eller återförs ut ur EU. Allt detta gör att det också blir ett stort klimatavtryck, säger Martin Norell, sakkunnig på Tullverket.

Tullen uppmanar nu konsumenter att vara försiktiga med att köpa billiga leksaker på nätet där kvalitén känns osäker.

– Läs recensioner och finns varan i en butik så känn och kläm, säger Stefan Bercuk.

Vad är CE-märkning?

  • Att en produkt är CE-märkt betyder att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. CE-märket är även ett handelsmärke som gör att en produkt kan säljas fritt över nationsgränserna inom EU och EES.
  • Bara produkter som EU bestämt får CE-märkas. Kraven i EU:s direktiv har överförts till svenska regler och motsvarande regler ska finnas i alla EU-länder.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.