– Det är ett sätt att vårda vårt kulturarv, säger Jenny Lindberg, trädgårdsmästare på Hovdala.
Hösten och vintern 1636 drabbades Holland av tulpanmani. Att ha tulpaner i sin trädgård gav hög status, tulpanen var en ”hovblomma” från det Osmanska riket i centralasien.
Priserna haussades tills en enda lök kostade lika mycket som ett bättre hus i centrala Amsterdam. När bubblan brast i februari 1637 gick luften ur marknaden. Tulpaner som betingat fantasisummor gick plötsligt inte att sälja.
Holländskt tulpanarv
Holländarna vårdar sitt tulpanarv och idag visas de historiska lökarna på tulpanmuséer. Att få köpa större partier av dessa lökar är inte helt lätt, förklarar Jenny Lindberg, trädgårdsmästare på Hovdala slott som drivs av Hässleholms kommun.
– Vi hade egentligen velat ha flera sorter men det gick inte. Så det blev 250 lökar som representerar elva olika typer av historiska tulpaner.
Nu hoppas hon bara att de värdefulla lökarna överlever den svenska vinterns olika hot i form av snö, kyla, mullvadar och råddjur.
-Vi hänger upp fårull på pinnar för att skrämma bort i alla fall rådjuren, berättar Agnetha Nordqvist som arbetar med Hovdalas trädgård.
Vårdar kulturarvet
Lökarna planteras i skiftet oktober/november och får sällskap i rabatten av olika perenner som också funnits med länge. Sannolikt har det tidigare också vuxit äldre sorter av tulpaner på Hovdala slott, säger Jenny Lindberg.
-Så det känns helt rätt att plantera tulpaner här igen. Det är ett sätt att ta hand om vårt kulturarv.
TV: Se hela inslaget