Kammaråklagare Lisa Åberg leder utredningen av mordet på Karolin Hakim och hoppas att någon med uppgifter om mordet kliver fram och berättar. Foto: SVT

Två år sedan mordet på Karolin Hakim – åklagaren hoppas på knäckt app

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter att 31-åriga Karolin Hakim brutalt sköts till döds i Malmö pågår brottsutredningen fortfarande, men bevisen räcker inte för åtal. Nu lägger utredarna sin förhoppning till att någon med kännedom om mordet kliver fram och berättar. Samtidigt hoppas man hitta nya bevis i den knäckta appen Sky Ecc, som använts av kriminella över hela världen.

Den 26 augusti 2019 sköts 31-åriga Karolin Hakim till döds utanför sitt hem på Ribersborg i Malmö. Klockan var tio på förmiddagen när flera personer blev vittnen till det brutala mordet, där Karolin sköts samtidigt som hon höll sin lilla bebis i famnen.

Barnets pappa, som undkom skotten, tros vara den som var det tilltänkta offret.

Mordet på Karolin Hakim

– Allt i utredningen talar för att det är ett beställningsmord och att måltavlan från början var mannen, säger Lisa Åberg, kammaråklagare.

Ingen häktad

Under de två år som gått har totalt fyra unga män suttit häktade misstänkta för inblandning i mordet. Senast var det en 22-årig man, som häktades misstänkt för att vara den som sköt Karolin.

Men i mitten av augusti, efter sju månader i häkte, släpptes mannen. I nuläget finns ingen häktad, men flera personer är fortsatt misstänkta.

Hur ser prognosen ut för att lösa det här mordet?

– Det är svårt att säga, jag kan bara konstatera att bevisen just nu inte räcker för åtal, säger Lisa Åberg.

– Men jag ser positivt på att det fortfarande är en prioriterad utredning hos polisen.

Hopp om att någon lämnar uppgifter till polisen

Åklagaren hoppas att polisen kommer att hitta uppgifter från den krypterade chatttjänsten Sky Ecc, som knäcktes av nederländsk, belgisk och fransk polis.

– Det är en långsiktig utredningsåtgärd. Men vi har även andra utredningsåtgärder planerade men jag kan inte gå in på närmare vilka de är, säger Lisa Åberg.

Ett annat hopp är att någon med kännedom om fallet berättar vad de vet för polisen.

– Min uppfattning är att även i den kriminella världen anser de flesta att detta var ett vidrigt brott som passerade en gräns, men ändå väljer ingen att berätta vad de vet. Men det kan vara att en dag så väljer någon att prata och det är en sådan händelse som skulle kunna påverka bevisläget, säger Lisa Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet