Per Larsson, jaktskytteklubbens ordförande i Trelleborg skjuter en lerduva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt jaktskytteklubbens ordförande Per Larsson riskerar klubbens 650 medlemmar att förlora en skjutbana i Trelleborg för evigt om kommunens beslut verkställs. Foto: Nilofar Langar/SVT

Två miljarder blyhagel ska saneras bort – skytteklubben tvingas stå för dyra notan

Publicerad

Enligt Trelleborgs kommun är det jaktskytteklubbens ansvar att sanera den förorenade marken vid skjutbanan. Något som kan kosta den ideella föreningen uppemot 45 miljoner kronor.

Sedan tidigt 70-tal har Trelleborgs jaktskytteklubb haft sin skjutbana vid Albäck, men klubbens framtid är oklar. Kommunen vill flytta på skjutbanan för att omvandla marken till industrimark. Enligt en utredning från samhällsbyggnadsnämndens är det klubben som ska ansvara för saneringen av den förorenade marken, något som Trelleborgs Allehanda var först med att rapportera.

– Det är främst blyhagel från jaktskytteklubben som pågått där i väldigt många år och till viss del även PFAS-ämnen från lerduvorna, säger Per Jönsson (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

137 ton blyhagel

Enligt utredningen finns det runt 2,1 miljarder individuella blyhagel, vilket motsvarar en vikt på 137 ton. Sen finns där även 8,2 miljoner gamla lerduvor med PFAS-ämnen som kan orsaka cancer. Kostnaden för att sanera föroreningen av denna storlek beräknas till 30-45 miljoner kronor.

– Man har dragit det här miljökortet och använder det för att försöka få bort oss snabbare. Bly finns i marken definitivt, men alla tester som gjorts tyder på att den ligger inkapslad och har inte spridit sig, säger Per Larsson, Jaktskytteklubbens ordförande.

Han berättar att klubben inte kommer att kunna överleva en flytt, eller kostnaderna för saneringen.

– Vi kan inte betala oavsett om vi hade velat eller inte, de summorna är inget som en liten förening har, säger Per Larsson.

– Vi skiljer inte på om det kostar en miljon eller 100 miljoner kronor, utan vi konstaterar endast vem det är som är som har förorenat marken och är ansvarig för saneringen, säger Per Jönsson (M).

Se inslaget för att höra vad som händer om Jaktskytteklubben inte kan betala saneringskostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.