– Det är ett positivt steg och som arrangör vill vi att alla besökare ska känna sig trygga när de kommer till matcherna. Evenemangen ska upplevas som stämningsfulla. Vi uppfattar detta som en positiv kommuniké, säger Peter Narbe, MFF:s säkerhetsansvarige.
Förra säsongen av allsvenskan kännetecknades av flera incidenter då bengaler ska ha kastats av supportrar mot varandra. En av matcherna där det inträffade var i seriefinalen i Malmö då MFF tog emot Elfsborg (se klippet nedan). Detta vill grupperingarna ska upphöra inför kommande säsong.
”Vi har beslutat oss för att ta ansvar – på våra villkor – för hur pyrotekniken används på arenorna. Vi gör det för att fortsatt kunna leverera arrangemang i europeisk toppklass, men också för att manifestera att det är vi, och inte till exempel polisen eller politiker, som formar de svenska läktarna” skriver man.
Peter Narbe menar på att det är allas ansvar att bidra med en säker stämning.
– Matcherna är till för supportrarna och det är de som skapar stämningen på arenorna och där ligger det dubbla ansvaret med en lagstiftning att förhålla sig till men även det egna ansvaret. Alla ska vara trygga och bekväma på våra arrangemang.
Rent konkret kommer ultrasgrupperingarna överens om två punkter:
• Pyroteknik ska användas i stämningshöjande syften.
• Pyroteknik ska inte kastas in på fotbollsplan, mot supportrar, spelare eller funktionärer på arenan.
”Den senaste tidens sammandrabbningar, i synnerhet de fall där pyroteknik kastas, riskerar att skapa ett klimat där det blir svårt för oss ultras att utöva vårt läktarstöd. Framförallt drabbas oskyldiga supportrar”