MFF säkerhetsansvarige Peter Narbe ser positivt på ultrasgrupperingarnas kommuniké. Foto: TT

Ultrasgrupper markerar mot pyroteknik – MFF positiva

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har beslutat oss för att ta ansvar – på våra villkor – för hur pyrotekniken används på arenorna.”, så skriver ett flertal ultrasgrupperingar i en kommuniké i en gemensam markering. En del av överenskommelsen är bland annat att bengaler endast ska användas i stämningshöjande syften.

– Det är ett positivt steg och som arrangör vill vi att alla besökare ska känna sig trygga när de kommer till matcherna. Evenemangen ska upplevas som stämningsfulla. Vi uppfattar detta som en positiv kommuniké, säger Peter Narbe, MFF:s säkerhetsansvarige.

Förra säsongen av allsvenskan kännetecknades av flera incidenter då bengaler ska ha kastats av supportrar mot varandra. En av matcherna där det inträffade var i seriefinalen i Malmö då MFF tog emot Elfsborg (se klippet nedan). Detta vill grupperingarna ska upphöra inför kommande säsong.

”Vi har beslutat oss för att ta ansvar – på våra villkor – för hur pyrotekniken används på arenorna. Vi gör det för att fortsatt kunna leverera arrangemang i europeisk toppklass, men också för att manifestera att det är vi, och inte till exempel polisen eller politiker, som formar de svenska läktarna” skriver man.

Peter Narbe menar på att det är allas ansvar att bidra med en säker stämning.

– Matcherna är till för supportrarna och det är de som skapar stämningen på arenorna och där ligger det dubbla ansvaret med en lagstiftning att förhålla sig till men även det egna ansvaret. Alla ska vara trygga och bekväma på våra arrangemang.

Rent konkret kommer ultrasgrupperingarna överens om två punkter:

• Pyroteknik ska användas i stämningshöjande syften.

• Pyroteknik ska inte kastas in på fotbollsplan, mot supportrar, spelare eller funktionärer på arenan.

”Den senaste tidens sammandrabbningar, i synnerhet de fall där pyroteknik kastas, riskerar att skapa ett klimat där det blir svårt för oss ultras att utöva vårt läktarstöd. Framförallt drabbas oskyldiga supportrar”

aLLSVENSKAN

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den allsvenska guldmatchen mellan Malmö och Elfsborg utvecklades till ett publikkaos. Foto: Discovery

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.