Här får undersköterskorna ta över sjuksköterskornas arbete Foto: SVT

Här får undersköterskorna ta över sjuksköterskornas arbete

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor blir alltmer akut i Skåne. På Trelleborgs lasarett har man löst problemet genom att låta undersköterskorna utbildas, för att utföra sysslor som traditionellt tillhör sjuksköterskor.

– Vi har brist på sjuksköterskor och kan inte rekrytera i den takt vi vill. Då är det naturligt att sjuksköterskorna har lite fler patienter och undersköterskorna får ta över de uppgifter som de kan utföra, säger Petra Begger, enhetschef på medicinavdelningen Trelleborgs lasarett.

Omfördelningen gäller i nuläget vårdplaneringen. Undersköterskorna ingår i ett team av sjukvårdspersonal, men ska kunna hantera vårdplaneringen på egen hand.

Då handlar det bland annat om att utreda hur de inlagda patienternas vård kommer att se ut när de skrivs ut från medicinavdelningarna.

Beslut fattas sedan av kommunen.

TV: Se hela inslaget

Lena Matsson har arbetat som undersköterska på medicinavdelningen i flera år och är en av dem som har fått ta del av utbildningen.

– Jag tycker det funkar mycket bättre nu än när sjuksköterskorna och arbetsterapeuterna hade det, vi kommer närmare patienten och fångar upp de redan vid akuten, säger Lena Matsson, undersköterska på medicinavdelningen.

Kompetensutbildningen infördes i maj 2016 och har pågått i drygt ett år nu. I nuläget är det 14 undersköterskor som har huvudansvaret, men med tiden ska alla vara utbildade i vårdplanering.

”Vi vill avlasta sjuksköterskorna”

Enligt Petra Begger så ska omfördelningen av arbetet inte innebära mer jobb för personalen.

– Undersköterskorna upplever det som en kompetenshöjning, de har mycket att ge. Sjuksköterskorna tycker att det är väldigt skönt att bli avlastade från dessa uppgifter, säger Petra Begger.

Istället frikopplas de undersköterskor som ska hantera vårdplaneringen från övriga arbetet. De sjuksköterskor som inte längre hanterar vårdplaneringen får i sin tur fler patienter att ta hand om med den tid som blir över.

– Vi vill avlasta sjuksköterskorna och utföra de uppgifter som de måste utföra, säger Petra Begger.

Finns det risker med att låta personal som inte har sjuksköterskeutbildning att utföra deras uppgifter?

– Nej, jag känner inte det. Undersköterskorna är de som är närmast patienterna, säger Petra Begger.

Vårdplanering

När det kommer en ny patient till en avdelning och denne har insatser i form av hemtjänst görs en inskrivning till kommunen. Detta för att meddela att patienten är inlagd.

När patienten är klar med den vård som ges på sjukhuset utreder undersköterskan tillsammans med patient och anhöriga patientens behov.

Beslut fattas sedan av kommunen om vilka insatser som tas.

Vårdplaneringen kan se olika ut beroende på sjukhus.

Källa: Trelleborgs sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.