SVT mikrofon vid kaj, flackt vatten och stadens skyline i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Även om man inte alltid behöver oroa sig, så tänker man alltid på det”, säger studenten Johanna. Hör fler unga skåningar berätta om hur de ser på sin ekonomi och världsläget. Foto: Viktor Wallén/SVT

Unga oroliga över privatekonomin – inflation och världsläge tynger

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av unga känner oro för sin privatekonomi, enligt en rapport från Ungdomsbarometern. För att hantera denna oro kan man fokusera på sparande och utbildning för att säkra sin framtid, menar studenter som SVT Nyheter Skåne talat med.

I en tid präglad av ekonomisk osäkerhet och lågkonjunktur anser unga att privatekonomi är en av de viktigaste samhällsfrågorna. Det visar Ungdomsbarometerns generationsrapport.

Rapporten är baserad på intervjuer med 17 000 ungdomar mellan åldrarna 15 till 24 år. 44 procent anser att privatekonomi är en stor källa till oro.

”Allt känns väldigt osäkert”

Flera unga i Malmö som SVT pratar med kan känna igen sig och menar att det osäkra världsläget och inflationen är de största anledningarna till att oron kring privatekonomin växer.

– Allt känns väldigt osäkert. Mycket ligger på världsläget och inflationen. Det känns som att det påverkar ekonomin och tilltron till framtiden, säger studenten Lo.

Fokus på att spara och plugga

– Mitt tips för att hantera oron är definitivt att studera för att få ett välbetalt jobb, säger studenten Simon.

Ronja går på gymnasiet och försöker att undvika onödiga köp för att spara in mer pengar.

– Jag tycker inte man ska köpa mer än vad man behöver. Om man ska köpa något kan man kolla vart det är billigast, säger Ronja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.