Benbiten från vad som tros vara en växtätande dinosaurie. Benet genomgår analys i Lund. Foto: Joris Dijkstra/TT

Unikt fynd av dinosaurieben i Näsum

Uppdaterad
Publicerad

När den holländska familjen letade fossil på Åsens fältstation i Näsum utanför Bromölla råkade de trilla över något unikt. Det handlar om ett 80 miljoner år gammalt skenben från en landlevande dinosaurie, rapporterar Kristianstadsbladet.

Benbiten kommer troligtvis från en växtätande horndinosaurie från gruppen ceratopsier. Troligtvis kommer det lilla benet, några centimeter stort, från en ung individ.

– Just landlevande fossil, lämningar efter det är det mest exklusiva man kan hitta här. Varje pusselbit är värdefull, nu fick vi något vi inte sett tidigare, säger amatörpaleontolog Filip Lindgren som driver Havsdrakarnas hus och Åsens fältstation, till TT.

Till Kristianstadsbladet uppger Filip Lindgren att han skickat bilden på benet till experter som var överens om att det rör sig om ben från en landlevande dinosaurie.

Undersöks i Lund

Benet följde med familjen hem till Nederländerna, men de hörde av sig till fältstationen efteråt. Nu analyseras benbiten i Lund.

Även tidigare har dinosauriefynd gjorts vid fältstationen. Bland annat har tänder hittats, liksom ett par kotor och några fingerben från landlevande dinosaurier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.