Polistekniker undersöker bostaden i Malmö där en man sköts ihjäl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt polisen sköt någon in i lägenheten i Malmöstadsdelen Högaholm. Skotten träffade mannen i 50-årsåldern som senare dog. Foto: Johan Nilsson/TT

Uppgifter till SVT: Måltavlan var sannolikt gängkriminell i samma hus

Uppdaterad
Publicerad

Skotten som på måndagen dödade en man i Malmö kan, enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne, ha varit ämnade för en man som tillhör ett av stadens kriminella gäng. Och felskjutningar är inte ovanligt enligt polisen.

Polisen vill inte bekräfta att så är fallet men redan på måndagen antydde man att den småbarnspappa i 50-årsåldern, som sköts ihjäl i sin lägenhet på Serenadgatan i Malmö, kan ha dödats av misstag.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne tyder mycket på att det istället var en gängkriminell man, boende i samma hus, som var måltavlan.

Gängkriminell i Malmö tänkbar måltavla

Mannen som kan ha varit den egentliga måltavlan är i 25-årsåldern och tillhör ett kriminellt gäng i Malmö.

SVT:s uppgiftslämnare betonar att det inte är klarlagt att denne man var måltavlan, men att det är det mest troliga.

Polisen har sedan tidigare bekräftat att den ihjälskjutne mannen inte hade något brottsligt förflutet och att det inte heller fanns någon hotbild mot honom.

En tonårspojke över 15 år anhölls på måndagen misstänkt för mord och polisen hittade bland annat ett automatvapen och tre granater nära platsen.

Inte ovanligt med felskjutningar

Att lejda skyttar tar fel på person är inte helt ovanligt, enligt polisen.

– Jag skulle påstå att det sker ganska ofta. De som genomför skjutningarna är inte från Malmö, de är kanske inte nyktra, har ofta fått dåliga instruktioner och är jättenervösa, så det är inte så konstigt att det sker, säger Glen Sjögren, kommissarie vid Malmöpolisen.

Enligt honom sker felskjutningar oftast i bostadsdörrar eller i fönster där ingen är hemma, men ibland händer det också att fel person dör.

– Det är fruktansvärt tragiskt, säger Glen Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.