Foto: Johan Dernelius

Barn på upptäcktsfärd i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det första dagen på sommarlovet och för många barn innebär det sommarläger.

I Kristianstad samlades ett 30-tal barn för ett två veckor långt läger med vatten och natur som tema.

Det gick inte att ta miste på barnens upptäckarglädje när de i dag samlades vid Eknabben i Kristianstads vattenrike. Det är femte gången som Naturum Vattenriket anordnar denna form av naturläger. Målet för dagen var att lära känna varandra och miljön vid strandområdet.

– Vi tycker att det är kul att få med oss barnen ut i biosfärområdet häromkring och njuta och facineras av naturen, säger Josefin Svensson på Naturum Vattenriket.

Pilekorgar och komockor

I år firar Vattenriket tio år som biosfärområde. Temat för årets Biosfärläger är ”Vattenriket – bra för natur och människa”. Det blir strövtåg till fots och med båt i Vattenrikets omväxlande landskap. Här upptäcker man spännande djur och växter och träffar människor som visar hur de använder Vattenriket på olika sätt.

Här kommer barnen att få lära sig fläta pilekorgar vid Råbelövssjöns strand, leva medeltidsliv, leta fossil i ett kalkbrott vid Östra Sönnarslöv, möta en strandängsbonde vid Horna och leta efter månhornsbaggar i komockor. Det blir också tid att håva, paddla kanot, bada och bara njuta.

– Jag gillar att klättra i träd och rulla runt. Jag vill gärna vara kreativ och utforska. Ha kul, förklarar lägerdeltagaren Emil Walter Borgström Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.