– Enligt den här ansökan så är vårt anställningsbehov 180 klippare. Det är helt befängt, säger Tua Broderick på Nova Film i Genarp, som har två anställda.
I Grit Academys ansökan uppges 25 skånska filmbolag som samarbetspartners och att dessa uppskattas behöva anställa mellan 839 och 894 personer de närmsta åren.
– I ansökan står det att SVT Malmö skulle anställa 100 klippare de närmaste åren. Jag blev helt chockad och arg när jag läste det här för att det är helt taget ur luften. Vi har idag 14 anställda klippare, säger Helena Petersen Schön, gruppchef på SVT Malmö.
13,7 miljoner kronor beviljade
Nu har alla 25 filmbolagen hoppat av samarbetet med Grit Academy men Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat 13,7 miljoner kronor för att starta utbildningen.
– Det känns som att någon har godkänt den här utbildningen som inte har en aning om vad som pågår i vår bransch, säger Tua Broderick.
Myndigheten för yrkeshögskolan menar att beslutet avgörs av myndighetens egna analyser. Grit Academy har skickat in en ny lista på 13 andra skånska filmbolag som ska vara med i projektet.
– Det är upp till Grit Academy att se till att utbildningen har en stark arbetslivsanknytning och har de inte det kommer vår tillsynsenhet ta vid där, säger Malin Zakrisson på Myndigheten för yrkeshögskolan.
Förnekar uppblåsta siffror
Eric Badeur, vd på Grit Academy, har inte velat ställa upp på intervju, men skriver i ett mejl angående det uppskattade anställningsbehovet:
”Det är en bransch som präglas av tidsbegränsade projektanställningar. Det är alltså inte nödvändigtvis heltidsanställningar man haft i åtanke när man uppskattat behoven.”
Grit Academy förnekar att de överdrivit anställningsbehovet och hävdar att uppgifterna kommer från de skånska filmbolagen.
– Jag tycker det är sorgligt för de unga människor som söker en sån här utbildning att de läser att det finns ett så här stort behov när det faktiskt inte stämmer, säger Helena Petersen Schön på SVT Malmö.