Hittills har det sagts mest positiva saker om förskolor där barnen är ute merparten av dagen. Barnen blir friskare, smalare och får ett bättre skydd mot UV-strålning – men nu pekar en ny studie även på negativa sidor.
– Det var ganska kallt dagarna när vi mätte kortisolnivåer – ett slags stresshormon – på barnen. Vi hade föräntat oss att nivåerna skulle vara lägre ute i det gröna, det finns teorier om det. Men kortisolnivåerna var högre än vanligt, säger docent Margareta Söderström.
167 Malmöbarn
Läkaren och docenten Margareta Söderström, i Lund har på uppdrag av Karolinska Instututet i Stockholm, mätt nivåerna av stresshormonet kortisol hos 167 barn på nio olika förskolor i Malmö och fick ett resultat hon inte väntat sig.
– Vi hade förväntat oss att det skulle vara lägre hos de barn som var ute mycket i de gröna områdena för det finns sådana teorier men det var det inte. Det var högre!
Studien visade på stora skillnader mellan barn som är ute hela dagarna och de som är ute bara en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen. Nivåerna var inte skadligt höga men det går tvärtemot forskning på vuxna där kortisolhalten i saliven sjunker när de vistas i gröna miljöer.
Dessutom mättes kortisolnivåerna i maj när det är betydligt varmare än under andra delar av året.
– Då är det ju rätt så bra väder. Men de flesta dagarna i Sverige är det ju ganska kallt, säger Margareta Söderström.
Fysisk ansträngning
Hon tror inte att barnen på uteförskolor är mer stressade ut psykisk synvinkel.
– Det handlar om en fysisk ansträngning på kroppen, att tvingas gå upp tidigt på morgonen och gå ut med en massa kläder, ibland när det regnar, säger Margareta Söderström.
Hon tycker därför att man ska vänta innan man sätter sitt barn i en uteförskola.
– Jag tror man måste vara tre år.
Så uteförskolor är olämpliga innan dess?
– Ja, det skulle jag tycka, säger Margareta Söderström.
Problem även inne
Thomas Bengtsson arbetar på uteförskolan Stock & Sten i Malmö, och han håller inte med.
– Då skulle jag kunna säga att man inte ska placera barnen inomhus heller. De mår inte bra inne med höga ljudnivåer och smittorisker, samtidigt som barngrupperna blir större och större i förskolan, säger Thomas Bengtsson.
På kommunala uteförskolan Stock & Sten i Malmö finns fyra avdelningar. Två av dem har enbart vindskydd medan övriga två har en mindre lokal, som barnen kan söka skydd i.
– Man ska veta att det här kan vara ansträngande för barn, särskilt under de kalla årstiderna. Man bör kunna äta inomhus när det är som kallast, säger Margareta Söderström.