De senaste åren har regeringen lovat stora satsningar för att återskapa våtmarker. Men vid ett flertal tillfällen har utlovade pengarna dragits in. Det visar en kartläggning som SVT:s Uppdrag Granskning har gjort.
Just det hände med våtmarkssatsningen i landsbygdsprogrammet (LBU) förra året. Jordbruksverket hade räknat fel i sin budget och plötsligt stoppades stödet på 114 miljoner för återskapande av våtmarker.
– Det är katastrofalt att man inte har någon kontinuitet i de här systemen, säger Tuve Lundström, våtmarkskonsult på Naturingenjörerna.
”Väldigt bra förutsättningar”
Tuve Lundström hjälper lantbrukare och skogsägare som vill anlägga våtmarker. Ett tiotal av de skånska projekt han har varit inblandad i har stoppats på grund av att det indragna LBU-stödet. Totalt i Skåne tror han det rör sig om 30 – 40 projekt.
Ett av projekten som stoppades, var Håkan Svenssons på Lyngby gård utanför Kristianstad. Hans mark ligger nära ett Natura 2000 område och nära havet.
– Här är väldigt bra förutsättningar. Vi hade kunnat fånga upp kvävet som läcker från odlingsmarken och återanvända vattnet för bevattning, säger Håkan Svensson.
Inte första gången stöd dras tillbaka
Planerna startade för fem år sen och enligt Tuve Lundström skulle processen att förverkliga projektet kunnat ha startats förra året.
– Det är långa processtider i de här projekten. Vi var precis i startfasen för Håkan Svensson, men när hela systemet stoppades lades hans projekt i malpåse, säger Tuve Lundström.
Enligt Tuve Lundström är det inte första gången som utlovade medel dras tillbaka.
– Det har hänt förr att man stänger ner stödsystem tidigare än planerat. Det gör att man förlorar trovärdighet och att många lantbrukare ger upp.
Tror du att Håkan Svenssons projekt kommer att bli av?
– Det går inte att svara på. Det kommer inget nytt LBU-stöd förrän 2023 och det finns ingen konkret budget för hur mycket som ska anslås åt våtmarker i det, säger Tuve Lundström.
Fakta våtmarker
Sveriges miljömål Myllrande våtmarker innebär att våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och bevaras för framtiden. Miljömålet har inte uppnåtts.
Våtmarker har många funktioner:
- De är positiva för klimatet eftersom de kan binda koldioxid.
- De är bland de mest artrika miljöerna i Sverige och gynnar bevarandet av den biologiska mångfalden. Nästan 600 rödlistade arter är till exempel beroende av våtmarker.
- Våtmarker kan rena vatten från övergödande ämnen, minska effekter av torka och översvämning och gynna grundvattenbildning.
Utdikade våtmarker beräknas stå för cirka 20 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser.
Källla: Naturvårdsverket