Hon utsattes för ”stealthing”: ”Vände mig om och såg att kondomen var av”

Uppdaterad
Publicerad

Förhållandet hade långsamt trappats upp och ”Wilma” var redo för nästa steg. Men hon hade ett krav: att de skulle använda kondom. Under samlaget märker hon att killen i hemlighet tagit av kondomen. Nu försöker hon bearbeta händelsen och ta reda på om det hon varit utsatt för är ett övergrepp.

I klippet berättar lundastudenten ”Wilma” om händelsen och hur hon har känt efteråt.

Non-consensual condom removal, eller stealthing som det kallas på engelska är när den som bär kondom under ett samlag tar av den utan samtycke.

Oro för graviditet och könssjukdomar

För ett och ett halvt år sedan var Lundastudenten ”Wilma”, som egentligen heter något annat, med om det här. När hon insåg vad hennes sexpartner hade gjort avbröt hon genast, tog på sig kläderna och lämnade. Först var hon arg – men sen blev hon orolig för en oönskad graviditet eller att ha blivit smittad av en könssjukdom.

– Jag vet ju inte om han har gjort det här mot andra tjejer, han kunde ju haft vad som helst, säger hon.

Nyligen skrev hon en anonym insändare i tidningen Lundagård där hon berättar om sin upplevelse.

Stealthing inte helt ovanligt

Det har inte gjorts många undersökningar i ämnet – men i en studie från Australien tillfrågades personer som besökt en mottagning för sexuell hälsa om de blivit utsatta för stealthing. Av de 346 deltagande kvinnor som har sex med män hade en tredjedel varit utsatta. Av de 168 deltagande männen som hade sex med män uppger en femtedel att de blivit utsatta.

Vill att kondomsvek kriminaliseras

I Storbritannien kan en person som tar av sig kondomen utan samtycke dömas för våldtäkt. Men den svenska lagen är lite mer otydlig.

– Jag vill se en lagändring. Om det hade varit tydligare hade jag vågat anmäla, säger ”Wilma”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.