Vandringsutställning om romer på Malmö Museer. Foto: Maja Kristin Nylander

Utställning vill nyansera bilden av romer

Uppdaterad
Publicerad

På söndag öppnar en unik vandringsutställning om romer på Malmö Museer. Tanken är att i ord och bild spegla en mångfald om romska röster för att bryta fördomarna.

Utställningen ”Vi är romer” bygger på intervjuer, foton och filmer av och med romer. Den försöker skildra enskilda romers vardag och historia kantade av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp.

– Syftet är att öka kunskapen om romer och medverka till gemenskap. Jag tycker att många har en felaktig bild av romer och på något sätt vill vi lyfta de romska aktivisterna och visa att det finns en god vilja och en god kamp, säger Senija Vurzer, projektledare för utställningen i Malmö.

Romsk delaktighet

– Jag tror att det som gör den unik är att den bygger helt och hållet på romskt deltagande och självbestämmande. Att romer har haft totalt inflytande över alla aspekter av utställningen. Men också vad som ska visas, vad som ska berättas, vilka texter som ska produceras. Det är det som gör den här utställningen så genuin, säger Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia.

Vilken är den sanna bilden av romerna i dag?

– Det finns inte en bild, det finns många bilder. Det är väl just det som den här mångfalden av berättelser visar, att vi får inte falla in i myten om att det skulle finnas en typ eller berättelse, utan det finns ju väldigt många, säger Ingrid Lomfors.

Det finns även möjlighet för alla skånska romer att själva bidra till utställningen. I en brevlåda på museet kan man lämna in sina egna minnen eller fotografier från sitt liv som rom. Bidrag som sedan kommer att sättas upp på en tidslinje i utställningen och eventuellt kan komma att sparas i Malmö museers arkiv.

De romska tiggarna

– Det finns fortfarande romer på gatorna, som tigger, blir diskriminerade, saknar utbildning och arbete. Därför är den här utställningen viktig och aktuell, säger Senija Vurzer, projektledare.

Vad tänker du när du ser romska tiggare i dag?

– Jag får blandade känslor. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra men jag tänker att deras hemland där de är medborgare tar ett ansvar och är uppriktiga och behandlar dem som medborgare.

”Vi är romer” visas på Malmö Museer från den 2 oktober 2016 till den 1 september 2017. Den har tidigare visats på Göteborgs stadsmuseum och Forum för levande historia i Stockholm.

”Vi är romer”

”Vi är romer” är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander. Projektet finansieras av Region Skåne och Kulturrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.