Foto: TT/SVT

Oroliga ryssar: ”Vad säger ni i Sverige om kriget i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Sydnytts Fredrik Svenningsson återbesöker St Petersburg. Och märker en dramatisk förändring i hur han blir bemött.

Det är två grader varmt i luften, det snöblandade regnet far åt alla håll och fukten kryper in under kläderna och kyler hela kroppen. Det är kort sagt ett alldeles vanligt novemberväder i Sankt Petersburg. Men en sak har ändrats i staden vid floden Nevas strand. Det är frågorna man får som svensk. Förr inleddes ofta samtalen med frågor om vad man tycker om staden eller vilka sevärdheter man besökt. Ifall man tagit en båttur på kanalerna eller behövt köa länge till Eremitaget.

Nu frågar alla om samma sak. ”Jag måste fråga dig direkt vad du tycker om kriget i Ukraina.” Det det är det första Svetlana säger när vi ses över en kopp te. Hon jobbar 70 timmar i veckan på ett e-handelsföretag. Vi ses på ett café på lördagskvällen när hon precis avslutat arbetsveckan. Hon är upprörd över konsekvenserna av handelskriget mellan EU och Ryssland. De ryska motåtgärderna mot EU-sanktionerna gör att hon inte längre kan få tag på sin finska favoritost. ”Jag har svårt att se att det skulle vara ett bra sätt att tvinga något annat land att ändra sin politik.”

Ukraina. Kriget i Ukraina. Sanktionerna. Och bilden av Ryssland och ryssar i svenska medier. Det är om det alla vill prata. Många verkar känna sig oskyldigt utpekade som krigshetsare. Och de är övertygade om att bilden av ryssar in svensk media inte är positiv.

Min vän Pavel är inne på samma tema. Det första han vill prata om är kriget i Ukraina och hur vi i Sverige ser på Ryssland. ”Jag har hört att det finns de i Sverige som tror att Ryssland är ett militärt hot”, skrattar han. För honom är det en helt osannolik tanke. Men det är ändå ett skratt blandat med viss oro. Han är orolig för vad som väntar ifall relationerna mellan Ryssland och EU inte snart blir bättre.

Rysslands ekonomi har börjat gå allt sämre. En kombination av sjunkande oljepriser, minskade utländska investeringar och en rubel i närmast fritt fall är på väg att påverka vardagen för många ryssar. Sanktioner och motåtgärder gör inte saken bättre. För Pavels del har det redan inneburit lägre lön och att hans företag med 1000 anställda har börjat avskeda folk.

Samtidigt som oron och de ekonomiska problemen blir allt mer uppenbara i Ryssland firar Berlinborna och hela Tyskland murens fall och återföreningen. Det påstås ofta från ryskt håll att NATO i samband med Tysklands enande lovade att inte expandera österut. Och man anger gärna det brutna löftet som en viktig orsak till det spända läget idag. NATO har å sin sida kategoriskt avvisat att det någonsin skulle ha funnits ett sådant löfte.

Vem man väljer att tro på beror nog på var man bor. En sak borde vi alla kunna vara överens om. Nya murar byggs mitt i Europa i detta nu. I dagens Ryssland blir det allt mer uppenbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.