Många skriver högskoleprovet i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Vakter ska stoppa fusket på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Idag skrivs högskoleproet på många platser runt om i landet. Efter höstens högskoleprov underkändes mer än 50 personer på grund av fusk. Idag kommer vakterna att vara på sin vakt.

– Vi stärker provvakternas roll. De ska vara mer observanta på vad som pågår i lokalerna och påtala när man inte följer de anvisningar som finns, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet (UHR).

Högskoleprovet skrivs på drygt 120 provorter runt om i landet. Till lördagens prov har närmare 88 000 personer anmält sig.

– Vi kommer att vara vaksamma och vara mer förberedda inför eventuellt fusk, säger Jan Lundquist, huvudansvarig för provet vid Lunds universitet.

– Nu vet vi lite mer. Kameralinser sitter i glasögonskalmarna eller det kan vara klockor som filmar, fortsätter han.

Däremot har inte provvakterna rätt att visitera människor.

Flera underkända

Vid provet i höstas uppstod misstankar om fusk genom att smygfilma provet och sedan fått svaren upplästa via hörsnäckor.

En analys av UHR ledde till att 42 personer fick sina provresultat underkända i november efter att ha använt otillåtna hjälpmedel. Samtliga hade svarat efter ett identiskt mönster.

De erbjöds att skriva om sina prov i december. Enligt Tuula Kuosmanen var det bara två som anmälde sig då.

Efter att UHR tipsats om fler misstänkta fuskare underkändes ytterligare nio resultat i februari i år. Även den gången hade de använt sig av otillåtna hjälpmedel.

Lämna läkarutbildning

Av de nio hade fem kommit in på läkarprogrammet vid Karolinska institutet (KI). Samtliga fick lämna sin utbildning.

Tre av dem begärde att besluten skulle omprövas, men KI fann ingen anledning att ändra sina beslut.

En förändring som är på gång är att alla provskrivare i framtiden ska försäkra på heder och samvete att de genomför högskoleprovet på ett korrekt sätt. Den som bryter mot en sådan försäkran kan bli polisanmäld.

– Vi hann inte med det till den här provomgången utan det kommer till nästa, säger Tuula Kuosmanen, till TT.

Närmare 88 000 personer har anmält sig till högskoleprovet, som skrivs på 120 orter runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.