På senare tid har valborg blivit mer av en folkfest, tycker kommunen och polisen. Foto: SVT/TT

Valborgsfirandet i Lund – så laddar kommunen och polisen

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsfirandet i Lund var under några år en stökig tillställning som slutade med fylleri och tonvis av skräp. Men på senare tid har det blivit mer av en folkfest, tycker kommunen och polisen. I år kommer femhundra personer att arbeta med festen som lockar runt 30 000 personer.

Från början var valborgsfirandet en familjefest men på 2000-talet började det dra mängder av ungdomar till Lund och Stadsparken.

– Det skapade så småningom enorma problem. När det var som värst fanns det påtryckningar från förtvivlade grannar som tyckte att man skulle kalla in nationalgardet, sätta på sprinklers eller köra ungdomarna till S:t Hans backar, säger Lars Brobeck, parkintendent som ansvarar för förvaltning av parkerna i Lunds kommun.

Stängsel, polisvolontärer och renhållningsarbetare fixar skivan

På senare år har kommunen anslagit pengar så att man kunnat organisera festen och stängsla in ömtåliga delar av parken.

 Man fick proffsiga renhållningsarbetare och polisen gjorde en framställan om att stänga systembolagen i centrala Lund under valborg.

– Ja, folk gick ju bara dit och fyllde på, säger Lars Brobeck.

Joakim Nyberg från polisområde södra Skåne, säger att systembolagen kommer att vara stängda även i år.

– Och är man under 20 år och har alkohol med in i parken riskerar man att den förverkas. Det blir ett brott mot alkohollagen, säger han.

Varje år har polisen haft ett hundratal sådana brott i Stadsparken.

500 personer kommer att arbeta med festen.

I dag är valborgsfirandet trevligt tycker båda två.

– Vi har valt att bejaka firandet, säger Lars Brobeck.

Och man satsar på säkerhet.

Polisen lånar in resurser från hela region Syd och det kommer också att finnas ett sextiotal polisvolontärer, ett stort antal renhållningsarbetare och fältarbetare från kommunen och flera myndigheter och frivilligorganisationer deltar.

Säkerheten skärps också längs järnvägsspåren och på Lund C.

Skräpet har minskat

Sopberget har minskat från 12 ton till 8 ton under senare år.

– Innan firandet var organiserat så tog folk in hela vardagsrumsmöbler i parken som man sedan bara lämnade kvar men det stoppas nu, säger Lars Brobeck.

Kortfattat i övrigt kommer det att finnas 160 bajamajor, femton urinoarer och tre kilometer stängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.