Initiativtagare till demonstrationen i Malmö var Christina Nellevi. Hon säger att det är många som är trötta på det sexuella våldet och som vill protestera.
Efter den uppmärksammade friande domen efter en anmäld gruppvåldtäkt i Fittja startade en proteströrelse som för några veckor sedan lämnade över ett brev till statsminister Stefan Löfvén (S).
”Handlar om normlöshet”
I brevet framförs krav på högre straff, högre skadestånd och att skolan tidigt börjar prata om normer.
– Det som händer handlar om normer och inte minst normlöshet, säger Christina Nellevi.
Själv tycker hon att ett rimligt straff för grov våldtäkt borde vara 15 års fängelse. För att nå dit behövs inte bara skärpt lagstiftning.
– Polisen måste få mer resurser och bättre kunskap kring sexualbrott. Sen måste domstolarna sluta att bara döma minimistraff hela tiden.
”Blir inte trodda”
I dag är det många kvinnor som tycker att själva polisutredningen och rättegången känns som ett nytt övergrepp.
– Kvinnor har så länge fått leva med att inte bli trodda, säger Christina Nellevi.
– Det är så märkligt. En kvinna blir alltid trodd om hon säger att hon blivit utsatt för ett rån. Varför skulle hon plötsligt ljuga när det handlar om sexualbrott?
Hoppas på ny lag
Till lördagens demonstration på Stortorget i Malmö kom mellan 200 och 300 personer. Kalle Samuelsson var där för att visa sitt stöd för proteströrelsen.
– Jag är trött på den våldtäktskultur som vi alla lever kvar i och som det pratas för lite om. Kvinnor måste få stöd att våga uppmärksamma övergrepp så att deras arbetsgivare lyssnar, sa han till SVT Nyheter Skåne.
Stina Nyström, Jennifer Johansen och Stina Larsson ville visa att det som hände i Fittja inte är okej där eller någon annanstans, och att reaktionerna mot det är på allvar.
De hoppas att Regeringens förslag till ny samtyckeslag ska bli början på en förändring.
– Samtyckeslagen är viktig och man måste sluta säga ” hon sa inte nej” eller ” hon var prostituerad och fick betalt”. Bevisbördan ska ligga hos förövarna, säger Stina Nyström.