Valsedel och en politiker i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anfal Mahdi (V) menar att partiets ökning i årets EU-val beror på tydlig vänsterpolitik och Palestinafrågan. Foto: SVT/Otto Johansson & TT

Vänsterpartiet stärker sitt stöd i Malmö i EU-valet – stor ökning på Herrgården

Uppdaterad
Publicerad

I det senaste Europaparlamentsvalet har Vänsterpartiet fått en betydande ökning av sitt stöd, bland annat i området Herrgården i Malmö. Partiet själva menar att deras tydliga ställningstagande i Palestinafrågan är en av anledningarna till varför de har växt.

Nu är alla röster räknade och omräknade i Malmö för årets EU-val.

Resultatet visar stora framgångar för Vänsterpartiet i Malmö som ökar med nästan 9 procentenheter. I till exempel Herrgården tog partiet hem 61 procent av rösterna.

– Det har varit ett klassiskt höger eller vänsterval där vi har gått till val med tydlig vänsterpolitik, säger Anfal Mahdi (V) oppositionsråd i Malmö.

Vänsterpartiet har profilerat sig som ett parti som stödjer Palestina och under denna valrörelse har flera av partiets kandidater betonat behovet av ett eldupphör i Gaza. Detta anser partiet själva vara en av anledningarna till varför dom växt i detta EU-val.

– Vi har varit tydliga med att Vänsterpartiet är Palestinavänner, säger Anfal Mahdi (V).

Valresultat i EU-valet i Malmö

Socialdemokraterna: 21,81 procent (−0,75)

Vänsterpartiet: 19,79 procent (+8,84)

Miljöpartiet: 16,77 procent (+3,15)

Moderaterna: 15,15 procent (−0,75)

Sverigedemokraterna: 10,71 procent (−3,98)

Centerpartiet: 5,05 procent (−2,11)

Liberalerna: 4,88 procent (−0,48)

Kristdemokraterna: 3,75 procent (−2,41)

Piratpartiet: 0,49 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.