Besvikelsen inom Vänsterpartiet i Kristianstad är stor efter att en vänsterpartist blivit politisk vilde. Foto: SVT

Vänsterpartist blev vilde – lierar sig med SD

Uppdaterad
Publicerad

Vid det senaste fullmäktigemötet i Kristianstad inledde den tidigare vänsterpartisten Abdikarim Hassan en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna. Nu har Vänsterpartiet inlett en process för att utesluta honom.

Abdikarim Hassan har varit medlem i Västerpartiet i ett par år. Inför valet i september stod han ganska långt ner på fullmäktigelistan, men en framgångsrik personvalskampanj i bland annat det egna bostadsområdet Gamlegården, ledde till att han blev inkryssad på ett av partiets tre mandat.

Efter valet kom det fram att Abdikarim Hassan inte berättat allt om sitt förflutna för partiet. I oktober rapporterade Kristianstadsbladet att partiet inte kände till att han 2005 dömdes till sex månaders fängelse för bland annat narkotikabrott.

– Att vara dömd är inget som i sig diskvalificerar en från att representera Vänsterpartiet, säger Mikael Persson som är partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

– Det finns många som gjort dumheter, sonat sitt brott och kunnat använda sina erfarenheter i det politiska arbetet. Men att inte berätta på direkta frågor ser vi väldigt allvarligt på.

Ingen kontakt

Enligt Mikael Persson har Abdikarim Hassan mer än en gång fått frågor från valberedningen om det fanns något som partiet borde känna till och då fått svaret nej.

Abdikarim Hassan har valt att efter det här inte längre representera Vänsterpartiet i kommunfullmäktige. Istället sitter han kvar som politisk vilde och har dessutom ingått valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna. Vid frågan på hur han reagerar på det, skrattar Mikael Persson lite uppgivet.

– Hur ska jag reagera? svarar han.

– Det här är en person som före valet pratade mycket om diskriminering och rasism och sedan gör han så här. Genom den här samverkan så får SD ett extra mandat i både kommunstyrelse, i kommunstyrelsens arbetsutskott och kanske i de andra nämnderna också.

Utdrag ur register

I Vänsterpartiet har det som hänt lett till diskussioner om hur man ska göra när det blir dags för val igen.

– Det finns de som förordar att vi ska begära utdrag ur belastningsregistret i fortsättningen, säger Mikael Persson.

– Själv är jag tveksam till det. Vi har gott om tid på oss att diskutera hur vi ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.