Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På avstånd två oerhört snarlika vapen. Det övre är dock en så kallad tårgaspistol medan det nedre är en skarp orignalpistol. Se mer om vapenbeslagen i Malmö i klippet ovan. Foto: Johan Dernelius/SVT

Färre pistoler beslagtas av Malmöpolisen: ”Många vapen återanvänds”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö gjorde under 2022 färre vapenbeslag än tidigare år. Polischefen Petra Stenkula tror att det betyder att färre vapen är i omlopp bland stadens kriminella.

– Vi ser att många vapen återanvänds så förhoppningsvis har den totala tillgången minskat, säger hon.

Under 2022 beslagtogs 84 pistoler eller revolvrar medan man några år tidigare, 2019, fångade in 104 stycken i polisområde Malmö (se faktaruta längst ner).

Beslagsstatistiken inom de olika kategorierna hagelgevär, kulgevär, kolsyrevapen, pistoler/revolvrar och militära vapen visar också på en svag nedgång.

– Om man tittar på de vapen som de kriminella traditionellt använder så är det en 15-procentig minskning jämfört med förra året, säger Petra Stenkula.

Fler beslag på andra håll

Malmö går emot trenden i övriga polisregion syd. I bland annat Kalmar-Kronoberg har beslagen ökat dramatiskt. Minskningen i Malmö sammafaller också med att antalet skjutningar och sprängningar i staden går ner.

Kan ni ha blivit sämre på att beslagta vapen?

Vi hittar fortfarande tyvärr alltför många vapen hos kriminella. Våra poliser är väldigt vaksamma när det gäller att hitta vapen, säger Petra Stenkula.

Förutom pistoler förekommer det militära vapen bland de kriminella. Den övre är en variant av den ryska Kalasjnikov. Den mindre är en Skorpion från forna öststaterna. Foto: Johan Dernelius

I klippet ovan visar polischefen Petra Stenkula upp exempel på vapen som beslagtagits under de senaste åren.

Vapenbeslag i Malmö:

Pistoler och revolvrar:

2019: 104 st

2020: 88 st

2021: 98 st

2022: 84 st

Militära vapen:

2019: 7 st

2020: 3 st

2021: 10 st

2022: 6 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.