– I Skåne används oftare skjutvapen och det våldet ”smittar av sig” till sjukvården, säger forskaren Ardavan Khosnood. Foto: SVT

Kriminolog: Grovt våld ger fler hot mot vårdanställda

Publicerad

Hot och våld inom sjukvården ökar i hela landet – allra störst är ökningen i Skåne.

– Vårdanställda är nästan lika utsatta för våld som poliser, säger Ardavan Khoshnood som är ST-läkare och kriminolog.

Ardavan Khoshnood har tittat på statistik som visar att de vårdanställda får utstå allt mer hot och våld på jobbet.  Enligt Försäkringskassans siffror ökade sjukfrånvaron till följd av hot och våld i hela landet med 45 procent mellan 2010 och 2015.

– Och i Skåne är ökningen mycket större, 65 procent, berättar han.

Mer än var tionde anställd utsatt

Han förklarar det med att våldet är grövre i Skåne än i övriga landet.

– I Skåne används oftare skjutvapen och det våldet ”smittar av sig” till sjukvården. Det är helt oacceptabelt.

Även siffror från Statistiska Centralbyrån pekar på ett stadigt ökande våld. 12 procent av landets vårdanställda säger sig ha utsatts för våld eller hot under 2016-2017. Det är oftast anhöriga eller vänner till patienten som hotar personalen.

– Man tycker kanske inte att man får den vård man vill ha, eller att det inte går tillräckligt snabbt. Och då kommer hoten: ”Jag vet var du bor, jag ska döda dig”, berättar Ardavan Khoshnood.

M vill hägna in sjukhus

Han efterlyser nu mer forskning i ämnet, och mer dialog mellan anställda, patienter och anhöriga. Han utesluter inte heller att personal kan behöva tränas i självförsvar. I Kalmar har redan en grupp sjuksköterskor valt att träna självförsvar på sin fritid.

I Skåne föreslog Moderaterna förra året att sjukhusen skulle hägnas in.

– Men det lär dröja med tanke på att vi inte har någon politisk majoritet för det förslaget, konstaterar Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.