– Det är inte alltid lätt att läsa av om en patient mår dåligt, säger Åsa Westrin, överläkare i Lund som forskar om självmord.
Bara hälften av de patienter som tar livet av sig har nyligen haft kontakt med den psykiatriska vården. Ofta har de istället sökt sig till vårdcentralen för att få hjälp med kroppsliga symptom. Och många är heller inte särskilt villiga att prata om sin psykiska hälsa.
– Men om patienten drar sig undan, är svår att få kontakt med är det i sig en riskfaktor, påpekar Åsa Westrin.
Självmorden ökar bland unga män, men de medelålders männen är också överrepresenterade i självmordsstatistiken. Ofta är det en skilsmässa eller annan omvälvande livshändelse som utlöser en svår depression som många försöker ”bota” med alkohol.
– Där har vi mycket att jobba med, säger Åsa Westrin. Missbruk ökar risken för både psykisk ohälsa och för självmord.
Just för att psykisk ohälsa så ofta är kopplat till missbruk måste den psykiatriska vården och regionens beroendemottagning samarbeta bättre, påpekar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, Som Sydnytt berättat har IVO nyligen kritiserat Malmö psykiatriska vård för en rad brister.
– Många patienter inom psykiatrin har också en beroendeproblematik och för att få framgång i arbetet måste behandlingen samordnas, konstaterar Christina Carlsson, enhetschef på IVO Syd.
Lika viktigt är samarbetet mellan psykiatrin och kommunen, påpekar Katarina Viebke, divisionschef för regionens psykiatri,
– Patienterna lever ju inte sina liv hos oss, De är inne för en behandling och ska sedan ut i samhället där de kanske behövs kommunala insatser. Så våra insatser måste gå hand i hand.
Det gäller också att inte ”tappa” bort patienter som slussas mellan olika instanser, säger Christina Carlsson.
– Har de en tid i handen när man skriva ut från slutenvården? Har det funnits någon gemensam planering? Är nästående involverade?
Varje självmord är ett för mycket. Förra året tog nio patienter livet av sig trots att de nyligen haft kontakt med psykvården i Malmö.
– Ingen ska må så dåligt att de tar sitt eget liv, säger Åsa Westrin.