Foto: Claes Hall

Konsultfirma ifrågasätter affären med Vårdexpressen – Region Skåne gör ny upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Region Skånes upphandling av det digitala verktyget Vårdexpressen har inte gått rätt till. Det framgår av regionens interna kommunikation, efter att revisionsfirman PwC påbörjat sin granskning av upphandlingen som var värd 400 miljoner kronor.

Efter SVT:s avslöjanden om upphandlingen av Vårdexpressen, stoppade Region Skåne och Västra Götalandsregionen samarbetet med e-hälsoföretaget Vårdinnovation i slutet av januari på obestämd tid. Nu har SVT fått tillgång till intern information som bekräftar att även den granskning som konsultföretaget PwC genomför, har kommit fram till att upphandlingen kan ifrågasättas.

I mejlet som SVT tagit del av står det bland annat:

Vården och AI-verktyget

”Den externa granskning som utförs av PwC är ännu inte är slutförd, men PwC har bekräftat att det var rätt beslut att initiera en utredning. Region Skåne har också av PwC uppmärksammats på att de har identifierat uppgifter som gör att upphandlingen kan ifrågasättas.”

Tjänstemän samarbetade

SVT avslöjade att det nybildade bolaget Vårdinnovation fått tillgång till Region Skånes upphandlingsmaterial långt före konkurrenterna och att bolaget till och med fick vara med och påverka de frågeställningar som avgjorde upphandlingen. SVT:s granskning visade också att tjänstemän vid Region Skåne haft ett tätt samarbete med Vårdinnovation.

Vilka uppgifter som PwC funnit i sin granskning framgår inte i primärvårdsledningens interna mejl.

Vårdexpressen stoppas

Enligt samma information, kommer Region Skåne att ta ställning till vilka åtgärder som behöver vidtas först när rapporten är helt klar.

I mejlet står det också att ”den lösning och det system som tidigare prövats i pilotverksamhet inte är aktuell att återuppta”.

Ny upphandling

Istället ska man inom kort genomföra en ny upphandling av ett stöd för digitala möten.

I informationen står det: ”Upphandlingen ska ske skyndsamt utifrån de möjligheter som lagstiftning och regelverk medger. Detta gör man för att möjliggöra för framför allt primärvården att gå vidare med en konstruktiv lösning, utifrån det behov som finns utifrån covid-19-situationen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet