Cirka 30 sjuksköterskor får avbryta strejken efter att Region Skåne kallat till förhandling om att den är samhällsfarlig. Foto: Johan Nilsson/TT

Vårdförbundet backar – drar tillbaka medlemmar i Skåne ur strejken

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne anser att den pågående vårdstrejken är samhällsfarlig och kallade därför Vårdförbundet till förhandling. Nu dras cirka 30 sjuksköterskor på två arbetsplatser tillbaka från strejken.

Under tisdagen utökades strejken med ytterligare 115 anställda i Skåne. Men efter förhandlingar under torsdagen gjordes ett par justeringar och strejken drogs tillbaka för personal på en neurologiavdelning i Malmö och en avdelning för planerade operationer i Ystad. Utöver det gjordes det justeringar för personal på ortopeden i Lund och för personal på fem vårdcentraler där de nu får utföra en del uppgifter utan att avbryta strejken.

Vill ha fler undantag

Samtidigt begär Region Skåne förhandling med facket om ytterligare sex verksamheter där man bedömer strejken som samhällsfarlig. Det handlar bland annat om ögonoperationer där regionen menar att patienter riskerar att förlora synen om man väntar. Det gäller också cancervård av olika slag, som diagnoser och operationer och en medicinavdelning för svårt sjuka.

Vårdförbundet: En strategi

Vårdförbundet menar att regionen har för snäv bemanning när det nu går mot semestertider, vilket kan ses som en strategi enligt facket.

– Vi ser inte att arbetsgivaren gör tillräckligt för att strejken ska vara möjlig. Så visst är det en del av spelet. Men att strejka är en grundlagsstiftad rättighet. Det står i kollektivavtalet att det ska göras med försiktighet och det tycker vi att vi gör, säger Malin Tillgren, Vårdförbundets ordförande i Skåne.

Hon berättar att det finns tusen anmälningar om skyddsarbete i Region Skåne, vilket gör att personal hindras från att strejka. I praktiken menar Vårdförbundet att det snarare handlar om brist på personal.

Regionen har en annan bild

– Läget kan bli otroligt farligt när driften av samhällsbärande vårdverksamheter riskeras. Tack och lov har vi en bra lokal dialog med Vårdförbundet här i Skåne. Men för att den här strejken inte ska utvecklas till en landsomfattande samhällsfara så måste parterna i konflikten nu ta medlingen på allvar, säger Magnus Dahlberg, förhandlingschef för regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.