– Det går inte att byta ut sjuksköterskor till annan personalkategori, exempelvis undersköterskor. En stor del av arbetsuppgifterna kräver att man har en kompetens inom omvårdnad för att kunna ge rätt vård, säger Madelene Meramveliotaki, avdelningsordförande på Vårdförbundet Skåne.
LÄS MER: Här får undersköterskorna ta över sjuksköterskornas arbete
Tillvägagångsättet pågår på flera av Skånes sjukhus idag. I Helsingborg har en vårdavdelning öppnats på initiativ av personalen själva, bemannad med nästan uteslutande undersköterskor.
Även i Ystad finns ett liknande initativ. I Trelleborg har tre medicinavdelningar beslutat att kompetensutveckla undersköterskorna så att de kan ta över vårdplaneringen, en arbetsuppgift som tillhör sjuksköterskor.
– Vi ser till att ge dom arbetsuppgifter som är mer avancerade, och som tidigare utförs av sjuksköterskor, säger Karin Mellander, HR-direktör Region Skåne.
Enligt personal på Trelleborgs medicinavdelning ska lösningen vara välfungerande.
TV: Se hela inslaget med fackets kritik
”Vårdskador kommer öka”
Men nu reagerar Vårdförbundet. De menar att det arbete som Region Skåne vill genomföra är direkt patientfarligt.
– Vi är oroliga för att vårdskador kommer öka, att patienter blir felbehandlade och att man inte har den kontrollen som krävs om det är så att olegitimerad personal utförs sjuksköterskors uppgifter, säger Madelene Meramveliotaki.
De arbetsuppgifter som är förlagda till sjuksköterskor bör inte ersättas av annan personal, menar de. Istället borde sjukhusen satsa på att rekrytera fler sjuksköterskor.
Finns det något vis som denna omfördelning kan vara gynnsam?
– Det skulle vara om detta är ett steg mot rätt använd kompetens, det vill säga att sjuksköterskor får utföra det som de är utbildade för.
Politiskt beslut bakom rekryteringen
Omfördelningen är baserat på ett beslut från Region Skåne om att det ska finnas fler undersköterskor än vad det finns sjuksköterskor på sjukhusen.
– I praktiken innebär detta förändrade arbetsuppgifter för undersköterskor såväl som sjuksköterskor. Vi behöver rekrytera fler och samtidigt föra över arbetsuppgifter, säger Karin Mellander, HR-direktör Region Skåne.
Finns det risker med detta?
– Nej, jag ser bara möjligheter. Vi stärker teamet runt patienten och patientens behov. Det är viktigt att när förändringen sker så är det nära cheferna och medarbetarna, säger hon.
Ingen högre lön
Men trots de nya, mer avancerade arbetsuppgifterna kan Region Skåne inte säga om det kommer innebära en högre lön för undersköterskorna.
– Det är ingenting som jag kan svara på idag. Det är en diskussion som vi har tillsammans med kommunal.