• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Vargen på jakt efter nya revir

Uppdaterad
Publicerad

Under våren släpper fårägarna ut sina djur på bete. Länsstyrelsen uppmanar bönderna att se över sina stängsel för att skydda fåren från varg.

– Vi vet att vi har varg mer eller mindre hela tiden i länet. Vi vet att de rör sig över stora ytor så det är sannolikt, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

När de nya kullarna föds  i månadsskiftet april-maj så börjar ungvargarna dessutom att leta nya revir. I veckan kom rapporter om att varg siktats norr om Vittsjö.

Toppade statistiken

Från oktober 2012 fram tills nu har 18 vargangrepp skett i Skåne med totalt 180 döda får. Under 2012 toppade Skåne statistiken över antalet dödade får i hela landet. De skånska böndernas ovana är en förklaring till de höga siffrorna, enligt Bertil Nilsson.

– I Mellanssverige där det finns flest vargar har man stängslat annorlunda. Man har ju varit medveten om det här en längre tid. Men här i Skåne är vargen ny, säger han.

– Inte vid ett enda av angreppen har det varit stängslat ordentligt. Och det är inte mycket som krävs. Ett vanligt fårnät är mycket säkert om det sträcks ordentligt till marken.

Vargen är här för att stanna.

– Vargarna blir fler och ger sig ut på vandring, det är helt naturligt. Därmed kommer de att dyka upp här nere också.

Åsa Ramberg är fårbonde i Brösarp. I september förra året attackerades hennes får av varg – tolv djur dog. Totalt har Åsa Ramberg och hennes man 200 tackor. Till påskhelgen ska tackorna som lammat ut på bete.

– När man vet att man ska ut med dem nu, det är lite oroligt. Vi kommer till exempel inte att använda det bete där angreppet skedde.

Rör sig fritt

För Åsa Ramberg och hennes man är stängsling inte ett alternativ. Deras får rör sig fritt och betar på Christinehofs marker nära Brösarp. Skåneleden löper genom stora delar av området.

– Vi låter fåren beta på så många olika ställen, vi har vandringsleder, mycket vatten. Det är svårt. Vi vill ställa upp där det behöver betas. Skulle vi stängsla ute vargen skulle inte folk komma in heller och man vill ju hålla landskapet öppet för alla.

Länsstyrelsen är medveten om problemet och menar att en möjlighet skulle kunna vara mobila elstängsel. Men de är svåra att använda i kuperad terräng, enligt Åsa Ramberg.

– Jag tror att vi kommer att behöva säga nej till många beten. Det är tråkigt. Jag tycker att det är trevligt med får i naturen. Att det inte ska behöva vara stängsel med jättemycket ström. Det känns konstigt att det ska bli så, säger Åsa Ramberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.