Flera olyckor efter snöfall i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ett snöfallsområde drog  in över Skåne på tisdagsmorgonen och SMHI varnar för halka, snömodd och dålig sikt, vilket kan påverka trafiken.

Fler olyckor har inträffat och utanför Tomelilla har en djurtransport med grisar vält.

Strax efter klockan sju på tisdagmorgonen kom larmet om en djurtransport med 220 grisar som vält på väg 1548 vid Kvärrestad i Tomelilla kommun.

– Vi misstänker att fordonet på grund av halkan har glidit av vägen och vält. En veterinär kom till platsen och beslutade om avlivning av samtliga djur, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Vid 11-tiden krockade två personbilar på länsväg 108 i Särslöv utanför Kävlinge. Båda förarna fördes till sjukhus för kontroll. Bilarna har bärgats och vägen är öppen för trafik igen.

Snö blir regn

Enligt prognoserna ska snön i Skåne övergå till regn under förmiddagen men SMHI har utfärdat gul varning, den minst allvarliga formen.

– Lågtrycket kommer att dra sig bort mot sydost under eftermiddagen, men man får räkna med besvärligt väglag under hela dagen, säger Petter Lind, och varnar för att respiten till nästa snöfall blir kort.

– Det blir en liten paus innan nästa lågtryck kommer på onsdag förmiddag. Det kommer från Danmark och går in över sydvästra Sverige. Det är ett lite intensivare lågtryck med nytt snöfall som rör sig upp mot åtminstone mellersta Götaland.

Strax före klockan tio på förmiddagen hamnade en buss i diket vid väg 121 i höjd med Lönsboda. Räddningstjänst och polis skickades till platsen och vägen stängdes av i båda riktningar. Enligt SOS alarm ska ingen ambulans ha åkt till platsen.

Inställda avgångar och förseningar

Rådande väder skapar även störningar i kollektivtrafiken.

Enligt Skånetrafikens hemsida är det både förseningar i busstrafiken och inställda bussturer.

Väderleken har också orsakat stopp i tågtrafiken mellan Kristianstad och Mörrum. Bussar kommer ersätta inställda avgångar.

Forsatt kallt

Under torsdagen tros det bli lugnare, då ser det ut som att lågtrycket drar sig mot Baltikum.

– Det blir fortsatt kallt, kylan håller åtminstone i sig över veckoslutet, säger Petter Lind.

SMHI har även utfärdat gul varning till havs i bland annat Bottenviken, Norra Kvarken och norra Östersjön för kuling under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.