Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Rehn, till höger, gör värnplikten på P7 Revingehed. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

”Blir svårare att hänga med” – värnpliktige Johan tveksam till sänkta krav

Uppdaterad
Publicerad

Plikt- och prövningsverkets förslag att sänka kraven vid mönstring för att få fram fler som gör värnplikt möts med viss tveksamhet bland värnpliktiga på P7 Revingehed, som i dagarna har utbildats på den avancerade stridsvagnen Leopard 2.

– Det är som i skolan. Sänks kraven så kommer du in, men sedan ska du klara utbildningen också. Det är mycket fysisk och psykisk påfrestning, så hade kraven varit lägre hade jag nog haft det kämpigare, säger värnpliktige Johan Rehn.

Stridsvagnen Leopard 2 kräver mycket av rekryterna

Stridsvagnen 122, eller Leopard 2 som den kallas internationellt, är mycket avancerad och kräver mycket av de värnpliktiga.

– Att bara köra stridsvagnen är ganska enkelt, skjuta likaså, men för att kunna behärska den helt krävs betydligt mer. Simultankapacitet, intelligens och viss styrka är fördelaktigt, säger Marcus Bill, chefsinstruktör för stridsvagn på P7 Revingehed.

Möjligt att längre värnplikt behövs

Dagens värnpliktiga klarar uppgiften väl menar Marcus Bill, men han har svårt att uttala sig om vad en sänkning av mönstringskraven skulle innebära.

– Kanske behöver utbildningen vara längre, säger han.

Värnpliktiga Ellen Ernstsson har befattningen stridsvagnschef och tycker att testerna vid mönstring hade blandad svårighetsgrad.

– Intelligenstestet var väldigt svårt, men i övrigt tyckte jag inte att det var så tufft faktiskt, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyttesoldater vid ledningsregementet i Enköping under en inspektion. Personerna på bilden ska inte kopplas till innehållet i artikeln. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.