År 1865 när man brukade marken i närheten av byn Vång kom en stor vikingaskatt i dagen. Den vägde mer än sex kilo och bestod av 4000 silvermynt och flera smycken. De finaste fynden går idag att se i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm.
– Det är en av de största silverskatterna man har funnit inom nuvarande Sveriges gränser, säger Gunnar Andersson, antikvarie på Historiska museet i Stockholm.
Gåtan kan ha fått sin lösning
Den exakta fyndplatsen för skatten har gått förlorad. Beskrivningen från 1800-talet är dunkel och talar om en stenig plats och att skatten varit förvarad i kopparkärl som varit förmultnade.
Nu kanske gåtan kan få sin lösning. För det finns tecken som tyder på att vikingaskatten kan ha legat på den plats i Västra Vång där man nyligen upptäckt en kultplats från järnåldern.
– Eftersom samtida vittnen talar om att skatten kom i ett bronskärl som sprack sönder och vi har väldigt mycket bronsfragment på den här platsen skulle det kunna vara så att skatten kom från den här kullen, berättar Mikael Henriksson, antikvarie vid Blekinge museum.
Mynt från 1 000-talet stärker teorin
Det finns också ett annat fynd som stödjer den teorin. Ett vikingatida mynt som man har hittat mitt i den järnålderstida kultplatsen.
– Det är ett vikingatida silvermynt som är slaget i Lund i slutet av 1000-talet under kung Olof Hungers regentperiod. Vi håller det inte för otroligt att det härrör från den vikingatida silverskatten, säger Mikael Henriksson.
Arkeologerna räknar med att fortsätta gräva ut fyndplatsen i Västra Vång under de kommande tio åren. Och då lär de komma sanningen närmare om den stora vikingaskatten.