På Alexia Bedas restaurang är vattenpipa en del av konceptet. Förbudet kan bli ett hårt slag mot verksamheten. Foto: SVT

Vattenpipor förbjuds på uteserveringar – ”Förlorar hälften av våra kunder”

Publicerad

När rökförbudet på uteserveringar införs i sommar är det inte bara cigaretter som blir bannlysta. För kaféer och restauranger som riktat in sig på vattenpipor slår den nya lagen hårt.

Alexia Bedas driver en restaurang på Lilla Torg i Malmö och har just vattenpipan som en del av sitt koncept.

– Vi har valt att erbjuda det istället för att ha starköl och sprit. Vi kommer att förlora 50 procent av våra kunder, säger hon.

”Kommer kanske gå i konkurs”

Just Alexia Bedas restaurang har en egen innergård och i nuläget vet de inte huruvida rökförbudet kommer att påverka dem. Men om det gör det kommer förbudet bli ett hårt slag för verksamheten.

– Vi kommer kanske gå i konkurs om det blir så. Vi har skaffat en ny jurist för att se vad som gäller, säger hon.

Sedan tidigare har det varit tillåtet att röka vattenpipa inomhus, förutsatt att det inte innehållit tobak. Med de nya reglerna blir det dock totalstopp för vattenpipsrökning inomhus även utan tobak.

Så säger regeringen:

”En konsekvens av förslaget att utvidga rökförbudet till att omfatta användningen av andra produkter än tobaksvaror är att rökning av t.ex. vattenpipa förbjuds i bl.a. serveringsmiljöer inomhus och utomhus även om rökmassan inte innehåller tobak. Det kommer sannolikt innebära att de vattenpipscaféer som finns i dag kommer att tvingas lägga ner sina verksamheter eller ändra verksamheternas inriktning.

Det saknas underlag för att fastställa hur många verksamhetsutövare som berörs av förslaget. Det står emellertid klart att även om det finns undersökningar som tyder på att vattenpipsrökningen i Sverige ökar, är sådan rökning än så länge en begränsad företeelse och antalet vattenpipscaféer få.”

Källa: Regeringens proposition 2017/18:156

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.