Vattnet går att dricka igen

Uppdaterad
Publicerad

Både Sydvatten och Höganäs kommun fick på torsdagen godkända svar på de respektive vattenprover som togs i tisdags. Även NSVA:s (Nordvästra Skånes vatten och avlopps AB) prover på vattnet i Helsingborg är godkända.

Det innebär att det nu går bra att använda dricksvattnet i Höganäs kommun och i Helsingborg stad som vanligt. Kokning är inte längre nödvändig.

– Vi kan inte fastställa källan till föroreningen i dagsläget men kommer att fortsätta arbetet. Allt tyder på att detta är en enskild händelse, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen dricksvatten vid NSVA.

Det var i början på veckan som det upptäcktes bakterier i dricksvattnet i Helsingborg. NSVA har sedan i måndags arbetat på flera håll med att åtgärda föroreningarna, bland annat genom att klorera vattnet.

Redan i fredags upptäcktes bakterier i vattnet i Höganäs. Sydvatten kommer under en period att fortsätta med utökad provtagning på dricksvattnet i Höganäs kommun, som en säkerhetsåtgärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.