En så kallad demensby väntas öppna i Vellinge nästa år med inspiration från Danmark. Foto: Vellinge kommun / TT

Vellinge planerar för landets första demensby

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kan bli först i Sverige med en så kallad demensby där människor med demensdiagnos kan röra sig fritt.I byn planeras butiker, restaurang, skönhetsanläggning och pool. Inspirationen kommer från Danmark där den första byn öppnades för två år sedan.

Den som blir dement och glömsk villar lätt bort sig och går vilse. Därför hålls demensavdelningarna på vårdboende låsta och man försöker hindra att de gamla tar sig ut på egen hand.

I Danmark och också i Nederländerna har man gjort tvärtom. Där har man byggt demensbyar, inhägnade små ”städer” med butiker och grönområden där de äldre får röra sig fritt. I Brygghuset-Svendborgs demensby söder om danska Odense bor 125 vårdtagare. Inom byn kan de röra sig fritt helt tryggt.

Hönshus och pool

Och nu planeras liknande byar i Vellinge och Borås.

– Med den här demensbyn tänker vi oss en utomhusmiljö där man får möjlighet att röra sig fritt samtidigt som det finns säkerhetsåtgärder så att man inte rör sig vidare, säger Mavis Zander, moderat ordförande i omsorgsnämnden i Vellinge till TT.

Tanken är att man ska bygga om vård- och omsorgsboendet Månstorps ängar. På sin hemsida skriver kommunen att här ska alla ha möjlighet att röra sig fritt i en miljö som stimulerar alla sinnen. Det ska byggas både pool, affär och skönhetsanläggning och på sikt ska här finnas ett hönshus med hönor. I restaurangen ska de boende kunna välja mellan rätter de känner igen och längtar efter.

Målet är att verksamheten ska vara igång i januari nästa år, men förändringarna ska ske successivt eftersom många som bor på Månstorp idag inte har någon demenssjukdom.

Så här såg det ut när SVT Nyheter besökte den nyöppnade danska demensbyn härom året:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.