I ett brev till Köpenhamns överborgmästare & Miljöstyrelse kräver Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) att dumpningen av det havsslam i Öresund, som ska bli grunden till Lynetteholm, ska stoppas. Foto: SVT/By & Havn

Vellinge kräver: Stoppa dumpningen i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är väldigt upprörd över att det kan gå till så här, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M) i Vellinge kommun.

Hon kräver att danskarna ska visa vilka utredningar de har gjort innan de började dumpa havsslam i Öresund.

I ett brev till överborgmästaren i Köpenhamn skriver Carina Wutzler (M) att hon är orolig för vad byggandet av den konstgjorda ön Lynetteholm kommer att innebära för Falsterbohalvön.

– Jag uppfattar det som att de har påbörjat arbetet utan att ha gjort en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning, säger Carina Wutzler.

Hon är rädd för att havsmiljön påverkas i Öresund och konstaterar att det finns unika naturmiljöer i kommunen. Falsterbohalvön ligger endast några kilometer från den föreslagna dumpningsplatsen.

Hot mot stränderna

– Vi har våra vackra stränder och en stor del av näringslivet i Skanör, Falsterbo och Höllviken lever på naturturismen, säger Carina Wutzler.

Den skånska länsstyrelsen har också haft invändningar mot byggnationen av den konstgjorda ön Lynetteholm, dels eftersom projektet kan påverka vattenflödet genom Öresund och dels eftersom marina habitat i Öresund försvinner.

Även på den danska sidan har det varit protester.

När det första symboliska spadtaget togs den 17 januari i år försökte några demonstranter stoppa det.

Vellinge kommun kräver nu att Köpenhamns kommun omedelbart agerar och ser till att By och Havn, som håller i projektet, stoppar all dumpning.

– Jag uppmanar även mina kolleger i de andra skånska kustkommunerna och Greater Copenhagen att agera, säger Carina Wutzler.

Lynetteholm:

Lynetteholm ska bli en helt ny stadsdel i Köpenhamn som byggs på jordmassor som deponeras på havsbotten.

Den 2,8 kvadratkilometer stora halvön ska rymma cirka 35 000 invånare och lika många arbetsplatser, en tunnelbanestation och en sandstrand.

Tanken är att Lynetteholm tillsammans med den befintliga stadsdelen Nordhavn ska säkra Köpenhamn mot framtida stormfloder från nordost.

Från och med 2035 kan den börja bebyggas med hus och ungefär 2070 ska den nya stadsdelen stå helt färdig.

Enligt miljökonsekvensbeskrivningen är miljöpåverkan ofrånkomlig, men den blir lokal. Påverkan på Öresund blir ”liten till obetydlig”, enligt miljökonsekvensbeskrivningen.

Källa: Köpenhamns kommun/Transport- og Boligministeriet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.