Över 100.000 kronor har Vellingebor samlat in hittills Foto: SVT

Vellingebor samlar pengar till ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Över 100.000 kronor har Vellingebor samlat in hittills för att ett 20-tal ensamkommande flyktingpojkar ska kunna bo kvar i kommunen tills de har gått ut skolan. Samtidigt har kommunen fått 900.000 kronor av staten till just detta ändamål.

– Men de väljer att använda pengarna till annat, konstaterar Mikael Kinning från Röda Korset.

Mikael Kinning är initiativtagare till insamlingen Foto: SVT

Insamlingen som sker via nätet växer snabbt. Över 200 personer har hittills bidragit med pengar.

– Så fort jag la ut frågan i mitt nätverk skickade många pengar, berättar Barbro Hedlin som är en av dem som skänkt pengar.

Barbro Hedlin har skänkt pengar Foto: SVT

Genom insamlingen har han kunnat hyra några sommarstugor på ett vintertomt vandrarhem i Höllviken.

Där bor nu flera ungdomar som har fyllt 18 år eller gör det inom kort.  Därmed är de inte längre berättigade till en plats på ett HVB-hem i kommunen.

Istället är det Migrationsverket som övertagit ansvaret för att ordna boende. I praktiken innebär det att ungdomarna placeras i andra kommuner och får byta skola.

– De förlorar alla sina kontakter, hela deras asylprocess skakas om, konstaterar Mikael Kinning. Många kommer inte att fortsätta skolan.

Även regeringen har insett att 18-årsdagen ofta medför ett plötsligt skolbyte för de ensamkommande flyktingbarnen. Ett tillfälligt statligt bidrag har därför utgått till kommunerna med anvisningen att de ”som önskar kan låta ungdomarna bo kvar efter att de blivit 18 år till exempel för att avsluta pågående studier”.

Vellinge har fått 900.000 kronor som dock inte kommer att användas till boende för ensamkommande som fyllt 18, enligt Carina Wutzler, kommunalråd.

– Vi har andra grupper som vi har boendeansvar för. Pengarna kommer gå in i budgeten för vårt integrations- och etableringsarbete.

Carina Wutzler (m) kommunalråd Foto: SVT

Hon anser att det tillfälliga bidraget mest ”skapar otydlighet”.

– Det är ju statens ansvar att ordna boende när man fyllt 18 år. Den linjen arbetar vi efter här i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.