Spelar en grad någon roll? I klippet ovan hör du fler boende om vad de tycker om kallare lägenheter.
I Vellinge används i huvudsak biogas för att värma bostäder, vilket är ovanligt. I spåren av höga gaspriser riskerar Vellingebostäders energikostnader att öka med flera hundra procent.
Med temperatursänkningen, som berör omkring 2 000 hyresgäster, hoppas man kunna dra ner mängden gas, men den åtgärden kommer inte att räcka. Vellingebostäders vd Christer Tedestål hoppas därför på nationellt stöd.
– För vår del handlar det om att vi i dagsläget köper gas för 6,5 miljoner och kan riskera att efter årsskiftet behöva köpa samma mängd gas för 25 miljoner, säger han.
”Förhandlar aldrig om temperaturer”
SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med ungefär hälften av de kommunala bostadsbolagen i Skåne. De flesta säger att de inväntar förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det är hittills bara Vellingebostäder som har gått ut med att de sänker inomhustemperaturen för sina hyresgäster i vinter.
Men temperaturen är inget Hyresgästföreningen förhandlar om.
– Vi förhandlar aldrig om temperaturer, det är reglerat i lagstiftningen, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Hur kallt får det vara i en lägenhet?
Olika människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara 20-24 grader. Det är riktlinjer som gäller både hyresrätter och bostadsrätter.
Temperaturen får inte vara lägre än 18 grader långvarigt, eftersom det då finns risk för människors hälsa. För förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader.
Källa: Fastighetsägarna