Samtidigt höjs nu röster för att staten ska gå in som ägare istället.
– När botten är nådd får man simma upp igen. Eller som vd:n sa, har man tagit fan i båten får man ro honom i land, och det blir rätt så tungrott, säger Venbon Eva Pettersson.
Och hon är inte ensam om sina tankar om Ventrafiken. Förtroendet för det kommunala bolaget Ventrafiken har sjunkit till Öresunds botten.
Vill ha statlig ägare
På många håll i landet så drivs färjelinjer av Trafikverket – en lösning som Sten-Åke Persson, ordförande för Vens byalag, gärna ser även för Ventrafiken.
– Det allra bästa hade varit som staten tog över. Visserligen är det också ett affärsdrivande verk i dag, men de är mer professionella, de kan sina saker, säger han.
Han menar att kostnaderna för både drift och biljetter kommer att gå ner om staten går in med bidrag.
Det är en lösning som inte är helt främmande för Torkild Strandberg, som svarar:
– Vi kommer att titta på det i det arbete som nu bedrivs för att få ordning på ekonomin i Ventrafiken, och då kommer man att borra ett varv till i fråga om statlig vägfärja.
Ett år av tumult
Det hela började för drygt ett halvår sedan, där flera händelser avlöste varandra och påverkade förtroendet för bolaget negativt. Bland annat visade det sig att flaggskeppet Uraniborg inte hade plats för varken rullstolsbundna eller hundar. De blev sittande under däck.
Och när det kom fram att flera personer åkt gratis med sina utgångna periodkort under en lång tid, som beräknas ha kostat 140 000 kronor, hotades gratisåkarna att hängas ut i en offentlig lista.
Och samtidigt som man satsade väldigt mycket på charterresor med färjorna så snackades om indragna turer mellan Ven och Landskrona.
– Färjan är vår navelsträng, det är den som betyder allt, allt måste komma via färjan, och den måste fungera. När den inte fungerar så är det kris, och då engagerar den alla, säger Sten-Åke Persson.
Kommunen utreder Ventrafiken
Och där får han medhåll av kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
– För min del är det solklart att om man bedriver verksamhet utöver kärnuppdraget, att frakta människor till och från Ven, så måste det bidra ekonomiskt till Ventrafiken i stort. Man kan inte ha chartertrafik som subventioneras av kärnuppdraget. Men det ska utredningen titta närmare på, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Utredningen som Torkild Strandberg pratar om är en rapport som kommunen beställt som ska se över Ventrafikens arbete, både för att få en bild av hur ekonomin sköts och hur de ska hantera det låga förtroende som bolaget nu dras med.
Den beräknas vara klar i slutet av månaden.
– Man måste komma tillrätta med den ekonomiska obalansen, och man måste komma till rätta med förhållandet till sina uppdragsgivare, det vill säga Venborna. Så det är angeläget att det här förtroendet återupprättas och att det går fort, säger Torkild Strandberg.
”Ska finnas i vänthallen”
Sydnytt har försökt nå styrelseordföranden för Ventrafiken i flera veckor för en kommentar – men utan framgång. Därför får den nye vd:n svara på våra frågor, trots att han bara suttit på sin post i några dagar när Sydnytt träffar honom.
Men krisen har inte undgått honom – nu väntas ett hårt arbete.
– Det finns två huvudproblem, det ena är förtroendet för Ventrafiken, den andra är ekonomin, säger Martin Hultman, som är vd under tiden ordinarie vd är föräldrarledig.
– Ekonomiska lösningar jobbar vi med hela tiden, alltså hur man ska effektivisera verksamheten, så det ska vi se över nu. Vi håller på med en budgetprocess. Men vad gäller förtroendet får jag tänka till lite till vad vi ska hitta på. Men vi har en ide om att jag ska finnas här i vår vänthall när våra gäster ska ut och resa, så kan de prata med mig personligen om det är något speciellt de vill ta upp, säger han.