När de första fallen av afrikansk svinpest upptäcktes i Europa 2014 började danska grisbönder och köttproducenter att oroa sig för att få in smittan i landet. 90 procent av allt fläskkött som produceras i Danmark går på export.
– Det mesta vi producerar säljs till Sverige och Tyskland men också till andra marknader i bland annat Asien. Om vi får in smittan kommer de direkt att sluta köpa griskött från oss, säger Jens Munk Ebbesen, chefsveterinär på Landbrug & Fødevarer.
Tvättas vid gränsen
Danmark exporterar inte bara fläskkött utan även levande grisar.
– Alla lastbilar rengörs en extra gång när de kommer tillbaka till Danmark efter sina leveranser av grisar utomlands, säger Mette Kirkeskov Sie, enhetschef för Dyresundhed i Danmark. Det är en säkerhetsåtgärd som har funnits i några år.
Danska jägare som varit i Sverige, och andra länder där det finns afrikansk svinpest, måste också se till att de själva och deras jakthundar är rena när de kommer tillbaka till sitt hemland.
Slut på vildsvinen
2018 tog politikerna i danska folketinget enhälligt beslutet att bygga ett sju mil långt staket på Jylland för att hindra vildsvin från att ta sig in i landet.
– Då fanns 150 vildsvin som sköts av, säger Mette Kirkeskov Sie.
Betyder det att det inte finns ett enda vildsvin kvar i Danmark?
– Ja, inte ute i det fria men det finns vildsvin i hägn och de övervakas noga.
I Sverige finns omkring 300 000 vildsvin och jakten på att hitta smittade och döda vildsvin pågår nu framför allt i Västmanland.
Hör i klippet ovan vad Mette Kirkeskov Sie säger om risken att få in smittan från Sverige.