Vindkraftverk till havs, bilden är från Lillgrund i Öresund. Foto: Drago Prvulovic/TT

Vindkraftsprojekt till havs avbryts efter tio år

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget bakom tio-miljardersprojektet Taggen sätter nu stopp för sina egna planer. Efter närmare ett decennium av planering står det klart att vindkraftparken i Hanöbukten inte blir av.

Efter tio års utveckling tvingas bolagen Vattenfall och Wallenstam att lägga ner vindkraftprojektet Taggen. Deras vision var att bygga ett 40-tal vindkraftverk, totalt 220 meter höga.

Parken skulle anläggas cirka 12 kilometer öster om Åhuskusten, söder om Bromölla och Sölvesborg och försörja cirka 200 000 hushåll med el.

– Det är givetvis beklagligt att vi nu tvingas lägga ned ett stort projekt för förnybar energi som vi har utvecklat i över tio år. Bakgrunden är att Försvarsmakten sagt nej till projektet och deras röst väger tungt, säger Mattias Sjöberg, styrelseordförande i Taggen Vindpark AB.

Det samägda bolaget bakom Taggen har tidigare fått tillstånd att bygga 170 meter höga verk. När de ville bygga ännu högre så sade både Kristianstad och Bromölla kommun nej.

Flera bakslag

Under våren kom ytterligare ett bakslag då Försvarsmakten gav sitt besked. De vill inte att det ska byggas 220 meter höga verk eftersom att det kan påverka verksamheten på Ravlunda skjutfält. Det fanns en risk att projektiler från stridsvagnar skulle träffa vindkraftverken.

Nu kommer Taggen Vindpark AB att själva dra tillbaka sitt tillstånd från mark- och miljödomstolen och avslutar helt projektet.

– Det var ett svårt beslut och ett steg bakåt för förnybar energi i södra Sverige. För oss har projektet kostat åtskilliga miljoner kronor att utveckla, säger Mattias Sjöberg.

Hur påverkar detta beslutet era andra vindkraftprojekt?

– Våra andra havsbaserade projekt påverkas inte av det här, utan de drivs framåt med full kraft. Vi backar inte från våra investeringar där, säger Mattias Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.