– Det finns ett färdigt utredningsförslag som regeringen bara förhalar genom att söka fel och brister i, säger Ronny Persson, vinodlare i Åhus.
Det var på årsmötet under veckoslutet som de svenska vinodlarna bestämde sig för att utreda möjligheten att trots förbud öppna sina gårdar för försäljning.
– Först måste vi se vilka riskerna är för vår del, säger Ronny Persson. Därför ska vi ta hjälp av jurister som kan EU-lagstiftningen.
Bland annat vill man gå till botten med vilka konsekvenserna blev för Harry Franzén i Röstånga när han sålde vin i sin butik 1995.
Vinodlarna har också för avsikt att ta kontakt med mikrobryggerier och fruktvinsförsäljare för att försöka få med dem på på protesten.
Protesten kan genomföras tidigast i maj nästa år.
– Först då är årets skörd klar att sälja. Många har slut på fjolårets vin nu, säger Ronny Persson.
Frågan om svenska vinodlare ska ha möjlighet att sälja vin på gården har diskuterats sedan 90-talet. Riksdagen har i omgångar haft uppe saken till behandling och tillsatte 2007 en särskild utredning som kom fram till att försäljningen borde kunna tillåtas. Men invändningarna har varit många, bland annat har motståndare hävdat att ett sådant undantag skulle kunna leda til att Sverige tvingas lägga ner Systembolaget.
– Det är en konstig invändning, tycker Ronny Persson. Vi har redan i dag undantag för restauranger som får sälja starksprit och bensinmackar som får sälja folköl.
Han förklarar, att syftet med aktionen är att få till stånd en rättslig prövning som kan gå vidare till EU:s domstol. Där kan det bli en prövning av hela det svenska försäljningsmonopolet som finns genom Systembolaget. Odlarna har engagerat jurister som ska gå igenom de eventuella följderna av den tänkta protestaktionen.
Svenska vinodlare får i dag leverera sina produkter till Systembolaget för lokal försäljning, men de anser att en gårdsförsäljning skulle ha mycket stor betydelse för odlingens lönsamhet.
Fakta vinodlare
- Föreningen Svenska vinodlare har 308 medlemmar, drygt 100 av dem representerar vingårdar.
- Ett 20-tal vingårdar räknas som professionella, tio av dem ägnar sig åt vinodling på heltid.
- I Skåne har den svala sommaren försenat årets skörd. Men klarar man sig bara utan frost i september är skördeutsikterna goda.