• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Att nysa rakt ut är aldrig en bra idé. Forskarna ska nu titta vidare på hur länge coronaviruset stannar kvar i luften. I klippet här får du veta hur du skyddar dig mot corona. Foto: TT

Virus stannar i luften längre än vi trott

Uppdaterad
Publicerad

Virus och bakterier hänger kvar i luften mycket längre än vad man tidigare trott. Det visar ny forskning från Lunds tekniska högskola, LTH. Nu ska forskarna gå vidare och titta på om det också gäller för coronaviruset.

– Partiklar som sprids via luften är svåra att undvika. Vi kan ju inte låta bli att andas.

Det säger Malin Alsved som är forskare på LTH. Hon har tittat på viruset som orsakar vinterkräksjuka och hur länge det stannar kvar som små partiklar i luften.

Coronavirus i Skåne

– Vinterkräksjuka anses inte spridas via luft, utan främst via kontakt. Men vi samlade in luftprover på sjukhus där det förekommit vinterkräksjuka och identifierade virus i dessa, berättar hon.

Bättre ventilation

För att smitta ska kunna ske genom luften så krävs det att smittämnena blir luftburna och sedan måste de tåla att transporteras i luften utan att förstöras. Och sen måste viruset också nå en ny person. Att det finns virus i luften innebär alltså inte att de med säkerhet är farliga.

I sin forskning har Malin Alsved kunnat visa att de insamlade virusen fortfarande var smittsamma, men att smittsamheten minskat hundra gånger. Nu ska man gå vidare och se hur det ser ut för coronaviruset. Den nya kunskapen ska också användas för att utforma ventilationssystem, bland annat på sjukhus för att i möjligaste mån förhindra luftburen smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet