Wilma Nilssons American bully-valp är en av 15 omhändertagna hundar som väntar på att avlivas. Foto: SVT/Privat

Wilma Nilsson köpte valp från Rumänien – nu ska länsstyrelsen avliva den

Uppdaterad
Publicerad

Wilma Nilsson beställde sin American bully-valp från Rumänien. Men hunden kom aldrig fram. Vid Öresundsbron stoppades den av tullen och väntar nu på att avlivas efter att myndigheterna inte kunnat utesluta att den och ytterligare 14 hundar var rabiessmittade.

– Vi var helt inställda på just den hunden och har längtat så efter henne, berättar Wilma för SVT Nyheter.

Via en facebook-grupp för American bully-intresserade fick hon för en tid sedan kontakt med en rumänsk uppfödare som hade en valp att sälja.

Bekant kollade upp hunden

Priset var motsvarande 25.000 kronor. Wilma bad en bekant i Rumänien att ta en titt på hunden innan hon slog till, utan att själv ha sett den. Inget ovanligt sätt att köpa valp, menar hon.

– Det är inte konstigare än att handla på Blocket. I svenska stamtavlor är det mycket av samma blod, vill man ha något lite unikt får man ofta vända sig utomlands, säger Wilma.

Rabies kunde inte uteslutas

Hennes rumänske kontakt bokade transporten till Sverige för hunden, samma lastbilstransport som i mitten av september stoppades i en tullkontroll vid Lernacken. Samtliga 15 hundar omhändertogs eftersom länsstyrelsen misstänkte att de inte var rabiesvaccinerade och därmed inte kunde utesluta att de bar på smittan.

– Jag vet att min hund är vaccinerad mot rabies. Jag har själv sett testerna, säger Wilma.

Trots upprepade vädjanden till myndigheterna inväntar nu hennes American bully-valp avlivning tillsammans med övriga 14 omhändertagna hundar.

– Teoretiskt sett kunde alla haft rabies. Dessutom är hundarna i delvis dåligt skick och vi saknar dokumentation om hundarna, sa länsveterinären Leif Felton till SVT Nyheter Skåne i tidigare i veckan.

Se intervjun med Wilma Nilsson där hon berättar om hur köpet av valpen gick till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.