Det var först när Skatteverket kontrollerade familjens uppgifter som Ystads kommun larmades om att skolplikten inte omfattat de fem barnen, vilket HD-Sydsvenskan var först att rapportera om. Kommunen hade godkänt att barnen var ”varaktigt vistandes utomlands”, vilket inte stämde.
Barnen blev omhändertagna i augusti 2018 och sedan dess har kommunen tillsatt en extern utredare och infört nya rutiner vad gäller skolplikten. Det handlar om att göra noggrannare kontroller av uppgifter som vårdnadshavare uppger.
– Den nya rutinen bygger på att vi ska få tillförlitliga svar från fler källor, oberoende av varandra. Det gör att det blir svårare för individer att hamna eller utnyttja de organisatoriska mellanrum som finns i dag, säger Stefan Ahlbäck, tf förvaltningschef på Ystad kommun.
Tillsätter utredning
Sedan augusti har kommunen sökt rätt på de elever som befinner sig på annan ort och kontrollerat att de uppgifter som föräldrarna uppgett stämmer. Man har även tillsatt en extern utredare som ska kartlägga händelsen med familjen.
– Utifrån det ska vi göra en analys för att säkerställa att något liknande aldrig kan hända igen, säger Stefan Ahlbäck.
Skolinspektionen riktar kritik
Skolinspektionen kräver att Ystad kommun redogör för vad de gjort för att tillgodose barnens rätt till skolundervisning.
– Vi har ställt frågor kring vilka perioder de här barnen varit folkbokförda i kommunen, vilka insatser som gjorts för att tillgodose deras rätt till utbildning och vilka signaler som har kommit utifrån, säger Elizabeth Malmstedt, chef för skolinspektionens enhet i Lund.
Kommunen har till den 28 juni på sig att besvara inspektionens fråga. De ska dessutom svara på hur skolplikten har uppfyllts efter att barnen blev omhändertagna.
– Jag har aldrig sett ett sådant här fall tidigare, det är ett extremfall. Det som är unikt med det här ärendet är att de varit folkbokförda i Ystad, att det är så många barn och att de pågått under så lång tid, säger Elizabeth Malmstedt.