Ystads kommun redovisar händelseförloppet för Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

I Ystads kommuns yttrande till Skolinspektionen, skriver kommunen att de har följt sina rutiner när de bevakat skolplikten för de fyra barn som missat sin skolgång då de isolerats i ett hus utanför Ystad under flera år.

SVT har tidigare berättat om de fyra barnen som inte fått sin skolgång tillgodosedd av Ystads kommun, trots att familjen varit folkbokförd där sedan 2003 med några kortare uppehåll. Familjen har sammanlagt fem barn, varav den yngsta inte varit skolpliktig.

Enligt kommunens svar till Skolinspektionen har barn- och utbildningsnämnden följt den ordinarie rutinen när det gäller bevakningen av barnens skolplikt. Detta finns dokumenterat genom så kallade elevkort, mejlkonversationer med föräldrarna samt genom bedömning och beslut om skolplikt.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Nämnden har flera gånger kommit fram till att barnen inte omfattats av skolplikten, eftersom föräldrarna uppgett att de bott utomlands. Under åren 2010-2011 samt 2018 var barnen inte folkbokförda i Sverige, och ansågs då av kommunen som utflyttade och hade därför inte skolplikt.

Diskuterat frågan internt

Förvaltningen ska ha diskuterat frågan om skolplikt internt med både förvaltningschef, ledningsgrupp och rektorer.

Barn- och utbildningsnämnden kontaktade också en friskola i oktober 2007 samt en utlandsskola i april 2009, mars 2015 samt augusti 2018, som föräldrarna sa att barnen var inskrivna på. Enligt en bilaga till yttrandet kom det till kommunens kännedom redan våren 2009 att det inte fanns någon elev med familjens namn registrerad på den amerikanska nätbaserade skolan, som föräldrarna påstod.

Av dokumentationen framgår även att föräldrarna redogjort för sin arbetssituation med utlandsvistelser samt hur barnen skulle gå i skolan under tiden. Barn- och utbildningsnämnden bedömde dessa uppgifter som trovärdiga med två undantag.

År 2009 ansåg nämnden att barnen var skolpliktiga i Ystads kommun, eftersom familjens resor var oregelbundna. Familjen ombads då vara mer sammanhängande tid i Sverige. Då meddelade föräldrarna att de planerade resa bort en längre period. Några månader senare sa sig familjen ha flyttat till Norge. Ett liknande händelseförlopp skedde våren 2015.

En anmälan kollades

Barn- och utbildningsnämnden har 2011, 2015 samt 2017 anmält till Skatteverket att barnen flyttat eller uteblivit från skolan. Skatteverket följde endast upp en av dessa tre anmälningar.

I sitt yttrande tar Ystads kommun tar även upp att en anställd på en skola hade berättat för en rektor redan 2014, att hon kände oro för att det kunde finnas gömda barn i ett hus nära skolan. Rektor och personal gjorde efterforskningar både på adressen och på nätet, men hittade inget konkret att gå vidare med.

I samband med det kontaktade rektorn även dåvarande områdeschef och fick besked om att förvaltningen arbetade med ärendet.

Inga kommentarer

SVT har sökt Ystads kommun för en kommentar men ingen vill kommentera ärendet i detalj förrän den externa utredningen är gjord.

Anser Ystads kommun att de följt sina rutiner helt och hållet i det här ärendet?

– Vi har bara svarat på Skolinspektionens frågor i nuläget och vi har inte analyserat våra svar. Tanken är att Ann-Marie Begler, vår externa utredare, ska göra den analysen. Därefter kan vi kommentera ärendet, säger Cornelia Englén, kanslichef vid Ystads kommun, till SVT Nyheter Skåne.

Fyra av barnen omhändertogs i augusti förra året. De saknade då grundläggande kunskaper i läsning, skrivning och matematik.

Tidningen Sydsvenskan var först med att uppmärksamma de isolerade barnens situation i en by utanför Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet