Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett känt och vanligt förekommande problem, enligt forskarna. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

De ska forska om sexuella trakasserier på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Maria Hedlin, professor i pedagogik, och Eva Klope, lektor i pedagogik, ska undersöka hur gymnasieelever som läser på restaurang- och livsmedelsprogrammet, och hotell- och turismprogrammet ser på sexuella trakasserier som kan förekomma från gäster.

– Det är viktigt att det blir en social hållbarhet och att de som utbildar sig i yrket ska trivas väl och arbeta länge i sina respektive branscher, säger Eva Klope, lektor i pedagogik.

Svårt med gränsdragning

Var går krogpersonalens gräns mellan att vara serviceinriktad och att inte acceptera sexuella trakasserier från sina gäster?

– Det är ju delvis det som det behövs mer kunskap om. Det kan ju vara en svår gräns när man arbetar i den här branschen. Gästens behov i centrum kan göra att man hamnar i en utsatt situation. Det kan ibland bli svårt att veta hur man ska bemöta eventuella sexuella trakasserier, säger Eva Klope.

Undersökningen ska pågå under hela 2021 och fram till mars 2022. Det sker genom intervjuer av gymnasieelever i årskurs tre, då de i regel både haft yrkespraktik och i många fall även hunnit jobba.

Ett välkänt problem

Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett känt och vanligt förekommande problem, enligt Maria Hedin. Genom att lyfta ämnet redan i gymnasiet kan utbildningarna tidigt stötta eleverna att hantera och förebygga sexuella trakasserier.

Hur vanligt är det med sexuella trakasserier i krogbranschen?

– Det är svårt att mäta och det finns kanske inte några exakta siffror på det, men att det är ett problem är ju känt sedan länge, säger Maria Hedin.

Pengarna, 1,2 miljoner kronor, kommer från besöksnäringens forskningsfond.

– Vi är ju jätteglada för de här pengarna. Utan dem skulle vi inte kunna genomföra forskningen på det här viset, säger Maria Hedlin.

Projektet är ett av fem forskningsprojekt där fyra lärosäten får dela på sammanlagt 6,7 miljoner kronor från besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.