Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Hannes på en tur i hans ombyggda Volvo 240 från 1988 en helt vanlig dag på jobbet i hemtjänsten. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

16-årige Hannes första sommarjobb – kör epa i hemtjänsten i Älmhult: ”Längtar till jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Hannes Kondrup har landat sitt livs första sommarjobb. Han är en av två ungdomar som under sommaren stöttar upp Älmhults hemtjänst med hjälp av sina A-traktorer.

– Det var mycket lättare än vad jag trodde, säger Hannes.

När Älmhults kommun efterlyste ungdomar med tillgång till A-traktor för att utföra uppdrag åt hemtjänsten över sommaren fick de in över 40 ansökningar. Men bara två ungdomar fick jobbet.

– Jag tror kommunen först vill testa och se att det här funkar, och att vi epa-ungdomar sköter oss. Det handlar ju om tillit, säger Hannes Kondrup.

SVT fick följa med Hannes en dag på jobbet runt Älmhults gator.

Se i klippet ovan när han försöker lösa dagens uppgift – att handla leverpastej åt 86-åriga Anna-Lisa.

Högsta hastighet 30 km/tim – får hålla sig i stan

Tanken från början var att tonåringarna skulle få köra runt i byarna utanför Älmhult, men eftersom fordonen endast får gå i 30 km/tim insåg kommunen att det skulle ta alldeles för lång tid. Uppdragen, som att städa och handla, får därför utföras inom rimliga avstånd.

– Jag har lärt mig att man verkligen måste dubbelkolla med de äldre att man köper rätt saker. Det viktigaste är att de blir nöjda, säger Hannes Kondrup.

Ungdomarna har enligt enhetschefen fått ett luftigt schema så att de hinner med vad ska, och rekryteringen har mestadels fått glada tillrop från vårdtagarna.

– Vi har absolut fått någon som sagt att de inte vill ha epa-ungdomar, men majoriteten har varit positivt inställda, säger Robin Mårtensson, enhetschef på Älmhults kommun.

Att kommuner anställer ungdomar med A-traktorer är ett välbeprövat knep som testats i bland annat Vilhelmina, Eda och Tidaholm.

KLIPP: Hör chefen i Älmhult berätta om responsen i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hannes A-traktor, en Volvo 240 från 1988, från luften. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.