Leksakskedja bryter könsbarriär

Uppdaterad
Publicerad

Flickor leker med dockor och pojkar med bilar. Inte mycket har hänt när det gäller stereotypa könsroller i leksakskataloger, trots att Reklamombudsmannen fällde Toys´r´us för några år sedan. Men i Kalmar finns en leksaksaffär som tänkt om.

För ett par år sedan anmälde en sjätteklass från Gustavslundskolan i Växjö leksakskedjan Toys´r´us, eftersom de tyckte att deras leksakskatalog var könsdiskriminerande. Klassen fick rätt. Sanna Nohrén och Moa Averin går nu i 9:an, men minns hur det var när Rekalamombudsmannen fällde Toys´r´us.

– Alla blev glada. Vi var ju bara 12 år och hade lyckats få ett så stort företag fällt, säger Sanna Nohrén till Smålandsnytt.

”Det är ett nytt samhälle nu”

Men nu har en annan leksakskedja, Leklust, som finns i Kalmar och i 17 andra städer i Sverige tänkt om. I Leklusts nya katalog finns bilder där Spiderman drar en rosa barnvagn. Den bilden har fått mycket uppmärksamhet och bland annat spridits på Facebook och gjort att företaget fått mellan 500 och 600 positiva mejl.

– Det är ett nytt samhälle nu. För 25 år sedan var bara mammorna hemma med barnen, men så är det inte längre. Våra kunder är de unga föräldrarna som tycker om den här bilden med Spiderman. Den äldre generationen tycker fortfarande inte att man kan köpa rosa till en pojke, säger Kenth Nilsson, som är butikschef på Leklust i Kalmar.

Kenth Nilsson säger att de har påverkats av att Toys´r´us fälldes av Reklamombudsmannen, även om de jobbade med genustänk även tidigare. Sanna Nohrén och Moa Averin är glada över hur Leklust tänker, de menar att det betyder att deras genusarbete i skolan bidragit till en förändring.

– Det är roligt att se katalogen, för det visar att det går framåt när det gäller könsrollerna och det är roligt att någon tagit till sig det som vi tyckte, säger Moa Averin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.